Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Motinos dienai skirtas koncertas „Aš drugeliu nutūpsiu tau ant rankos“

2022 05 09

Gegužės 5 d. vakarą Lietuvos mokslų akademijos (LMA) didžiojoje konferencijų salėje vyko šiltas ir jaukus renginys – Motinos dienai skirtas šventinis koncertas „Aš drugeliu nutūpsiu tau ant rankos“. Į šį jau tradiciniu tampantį renginį pakvietė LMA skyrius „Mokslininkų rūmai“ ir Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetė muzikos mokykla. Salėje, papuoštoje gėlių puokštėmis ir Silvos Aukštinaitienės tapybos darbais, susirinko gražus būrys dainuojančių ir grojančių jaunųjų atlikėjų, jų šeimos narių ir talento gerbėjų. Pradėdama renginį LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė visas mamas ir močiutes su praėjusia Motinos diena pasveikino poetės Laimos Petronienės eilėmis:

Tau atiduosiu
Meilę, kurią taip dosniai
Man dovanojai.
Glostei galvelę, glostei
Ir nežinojai
Klupsiu kely ar žengsiu
Drąsiai ir tiesiai.
Mama, Tau nusilenksiu
Šviesiai, taip šviesiai.

 

Koncertinę programą atliko Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos moksleiviai, vadovaujami nenuilstančių mokytojų: vokalo klasės mokytojos ekspertės Laimos Domikaitės ir bendrojo fortepijono klasės mokytojos ekspertės Vaivos Blažienės. Į sceną pasikeisdami lipo nuo pačių mažiausių, dar tik pradedančių savo pažintį su muzika, iki vyresniųjų klasių solisčių, dažnai pasirodančių ir Mokslų akademijos renginiuose. Visos jaunųjų atlikėjų nuoširdžiai atliekamos dainos ir muzika buvo skirti brangiausiam pasaulyje žmogui – mamai. Koncerte skambėjo lietuvių liaudies dainos („Putinėli raudonasai“, „Oi tu, sakal“, „Jau saulutė leidžias“, „Beauštanti aušrelė“, „Tykiai tykiai Nemunėlis teka“), neapoliečių liaudies daina „Santa Lucia“, italų –„Tarantela“, lietuvių kompozitorių Jaroslavo Cechanovičiaus, Algimanto Raudonikio, Zitos Bružaitės, Vytauto Kairiūkščio, Balio Dvariono ir kt. bei užsienio autorių Georgo Frydricho Hendelio (Georg Friedrich Händel), Volfgango Amadėjaus Mocarto (Wolfgang Amadeus Mozart), Mikio Teodorakio (Mikis Theodorakis), Džulijaus Kačinio (Giulio Caccini), Felikso Mendelsono (Felix Mendelssohn) ir kt. kūriniai. Juos keitė koncerto vedėjos skaitovės A. Daučiūnienės jautriai ir įtaigiai skaitomos Henriko Radausko, Lacrimos, Laimos Petronienės eilės.

LMA Matematikos, fizikos ir chemijos mokslų skyriaus mokslinės sekretorės S. Aukštinaitienės, negalėjusios asmeniškai dalyvauti renginyje, dailės darbų parodą, eksponuojamą čia pat, LMA didžiojoje konferencijų salėje, pristatė vakaro vedėja A. Daučiūnienė. Ji kolegei skyrė L. Petronienės eilėraštį „Aš drugeliu nutūpsiu tau ant rankos“ ir papasakojo apie S. Aukštinaitienės prieš porą metų netikėtai atrastą pomėgį, tapusį atgaiva širdžiai ir maloniausiu laisvalaikio užsiėmimu.

Pati S. Aukštinaitienė apie šį pomėgį pasakoja taip: „Jau seniai jaučiau potraukį, norą tapyti, tačiau vis pritrūkdavo laiko. Prieš porą metų nutariau: kada daugiau, jei ne dabar. Žengti pirmąjį žingsnį paskatino tai, kad gimtadienio proga gavau dvi menines dovanas – tapybos ant šilko ir tapybos akrilu pamokas. Nuėjau, išbandžiau, labai patiko... Ir pasinėriau į tapybos pasaulį. [...] Tapyba man tapo atgaiva, meditacija, laikas su savimi, kai galiu pasinerti, įsitraukti į spalvų žaismą, pamiršti viską aplinkui – lieka tik drobė, dažai ir aš. Tiesiog ištirpstu drobėje...“

Koncertą užbaigusi H. Radausko eilėraščiu „Vakaras“, A. Daučiūnienė palinkėjo visiems ateinančiais metais vėl susitikti šioje salėje ir pasiklausyti gražaus koncerto. Po renginio dalyviai dar ilgai nesiskirstė: jaunieji dainorėliai ir jų tėveliai sveikino mokytojas, šnekučiavosi, kartu fotografavosi.

Parengė LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vyriaus. specialistė Diana Lekevičienė
Sandros Tamulionienės nuotraukos

GALERIJA