Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Lazeriniai dalelių greitintuvai, jų taikymai ir eksperimentų ELI infrastruktūroje galimybės

2023 03 29

Kovo 21–22 dienomis Vilniuje vyko Ekstremalios šviesos infrastruktūros (ELI) Europos tyrimų infrastruktūros konsorciumo (ERIC) Generalinė asamblėja, kurioje buvo sprendžiami svarbūs mokslinių tyrimų infrastruktūros (MTI) veiklos klausimai. Lietuva yra viena iš ELI ERIC steigėjų.

Kovo 23 d. Fizinių ir technologijos mokslų centre (FTMC) vyko tarptautinis seminaras „Lazeriniai dalelių greitintuvai, jų taikymai ir eksperimentų ELI infrastruktūroje galimybės“, kurį organizavo Lietuvos mokslų akademijosMatematikos, fizikos ir chemijos mokslų skyrius kartu su FTMC. Į seminarą registravosi 74 klausytojai, dar dešimt dalyvavo prisijungę prie „MS Teams“ platformos iš užsienio.

 

Endriu Harisonas (Adrew Harrison).

ELI ERIC mokslo direktorius Endriu Harisonas (Andrew Harrison) pristatė ELI ERIC mokslinių tyrimų infrastruktūrą ir apžvelgė naujas galimybes Lietuvos mokslininkams vykdyti inovatyvius tyrimus, naudojant pažangiausius pasaulyje lazerinius įrankius. ELI ERIC prieinama visiems mokslininkams – paskelbtas jau antrasis kvietimas atlikti eksperimentus jos laboratorijose. Žeromas Forė (Jerome Faure) iš Taikomosios optikos laboratorijos (ESTA/Ecole Polytechnique/CNRS, Prancūzija) supažindino dalyvius su lazeriniais plazminės bangos greitintuvais ir pasiekimais dalelių greitinimo srityje. Konradas Šmitas (Konrad Schmidt) iš Helmholtzo centro Drezdene (Vokietija) skaitė paskaitą apie naujausius laimėjimus branduolinėje astrofizikoje, apžvelgė, kaip derinant tyrimus astronominiais teleskopais ir įgreitintų dalelių sąveiką jonų greitintuvuose atkuriami įvykiai po Didžiojo sprogimo. Gabrielė Gritani (Gabriele Grittani) iš lazerių tyrimo centro „ELI Beamlines“ (Čekija) pristatė, kaip lazeriniai greitintuvai, sukuriantys labai didelės energijos elektronus, gali tapti įrankiu radioterapijoje vėžiui gydyti. Pablas Cironė (Pablo Cirrone) iš „ELI Beamlines“ (Čekija / INFN, Italija) pasakojo apie radiobiologijos ir klinikinius tyrimus, kai naudojami lazeriais pagreitinti jonai. Katalin Hidegeti (Katalin Hideghety), Vengrijos klinikinės onkologijos draugijos prezidentė, dirbanti Szegedo universitete ir ELI ALPS (Vengrija), apžvelgė radiacinės onkologijos metodus, išskirdama lazeriais pagreitintų dalelių ir antrinės spinduliuotės svarbą. Vėliau ELI ERIC mokslo direktorius E. Harisonas išsamiau papasakojo apie antrąjį kvietimą ELI ERIC vartotojams ir kaip pateikti paraišką. Paraiškų laukiama iki balandžio 24 dienos.

Seminarą pratęsė FTMC mokslininkų Vidmanto Tomkaus, Mahdi Abedi-Varakio ir doktorantės Miglės Mackevičiūtės pranešimai apie lazerinių plazminės bangos greitintuvų bei dujinių taikinių jiems modeliavimą ir gamybą, taip pat prof. Dianos Adlienės (Kauno technologijos universitetas) pranešimas apie dozimetrijos metodus radioterapijoje. Seminaro pabaigoje Džiankarlas Gati (Giancarlo Gatti) iš CLPU (Ispanija) pristatė tyrimus, vykdomus su didelio intensyvumo lazeriais jų tyrimų centre Salamankoje.

Katalin Hidegeti (Katalin Hideghety).

Renginys baigėsi svečių vizitu į Nacionalinį vėžio institutą, kur po K. Hidegeti paskaitos ir apsilankymo radiacinės terapijos laboratorijoje, vyko diskusija, kaip Lietuvos mokslininkai galėtų aktyviau išnaudoti ELI ERIC turimą mokslinę infrastruktūrą ne tik savo tyrimams, bet ir rengiant studentus.

LMA tikrasisi narys Gediminas Račiukaitis