Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Apie aukštai pakilusią Lietuvos teatro Paukštę

2023 04 04

Ačiū tau, raiboji Lietuvos teatro Paukšte, kad taip aukštai pakilai, kad ant visos Lietuvos pragydai, kad ir mus aukščiau pakylėjai, širdis meilės ir gerumo pripildei.
     Justinas Marcinkevičius

Kovo 30-osios pavakarę į Lietuvos mokslų akademijos (LMA) salę susirinko teatro ir kino aktoriaus Vytauto Paukštės (1932–2022) talento gerbėjai. Pretekstu prisiminti ir pagerbti garsaus aktoriaus atminimą tapo neseniai išleista knyga „Pagrindinis vaidmuo – Vytautas Paukštė“. Knygos autores teatrologę Daivą Šabasevičienę ir aktoriaus dukrą Adą Paukštytę pristatė LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė. Renginį vedė V. Paukštės dukra, kino ir teatro kritikė Rasa Paukštytė.

 

Kino ir teatro kritikė Rasa Paukštytė.

Pradėdama, pasak jos, šį „šeimynišką pasisėdėjimą“, ji pirmiausia pakvietė pasiklausyti, kaip V. Paukštę prisimena jį artimai pažinoję ir drauge daug metų dirbę kolegos: režisierius Povilas Gaidys, aktoriai Rimgaudas Karvelis, Liubomiras Laucevičius, Antanas Šurna, Nelė Savičenko, Vytautas Anužis. Iš jų pasakojimų susidėliojo labai gyvas ir įtikinamas temperamentingo, išraiškingų akių, valiūkiško, gebančio nustebinti ir prajuokinti netikėčiausiose situacijose, ir tuo pat metu – itin kruopštaus, reiklaus sau, apsiskaičiusio, išsiskiriančio intelektu ir vidiniu emociniu pasirengimu Artisto paveikslas. Portretas aktoriaus-filosofo, aktoriaus-legendos, aktoriaus-mokytojo, galėjusio vaidinti įvairių žanrų spektakliuose, savo talentu formavusio aktorinės meistrystės standartus ir Lietuvos teatro žiūrovų skonį. „Savo stotu, jautria aktorine struktūra jis ne tik išsiskyrė iš daugelio aktorių: kurdamas vaidmenį jis pirmiausia pabrėždavo žmogaus dramą“, – teigė teatrologė D. Šabasevičienė, kartu pabrėždama, kad „vaidindamas širdimi“ aktorius savo vaidmenimis įtaigiai perteikdavo ir skaudžią asmeninių išgyvenimų patirtį.

Pasak R. Paukštytės, Tėvo ankstyvojoje kūrybinėje biografijoje svarbiausi buvo 1969–1970 metai, kai režisierius P. Gaidys jam patikėjo Mindaugo vaidmenį Justino Marcinkevičiaus dramoje „Mindaugas“. „Jo Mindaugas tapo istoriniu ir aktoriaus, ir Lietuvos kultūrinio gyvenimo riboženkliu“ (D. Šabasevičienė). Paskui sekė Mažvydo, Satino (M. Gorkio „Dugne“), Profesoriaus, Pasliko (K. Sajos „Poliglotas“, „Abstinentas“), Virėjo (B. Brechto „Motušė Kuraž“) vaidmenys ir daugybė kitų, kurių teatro scenoje aktorius sukūrė per 130. Ir kiekvieną jų sugebėdavo paversti meno kūriniu. Tuo pat metu V. Paukštė intensyviai filmavosi kine. Jame suvaidinęs daugiau nei 70 personažų – Cezaris („Ave, vita!“, rež. A. Grikevičius), Vyskupas („Herkus Mantas“, rež. M. Giedrys), Banys („Velnio sėkla“), Navikas („Arkliavagio duktė“), Teodoras Milkus („Žaibo nušviesti“, 1995), Arnas Titenis („Edeno sodas“, visų režisierius A. Puipa) ir kt. – V. Paukštė tapo žinomas ir populiarus. Kaip prisiminė dukra Rasa, „tėtis šiek tiek drovėjosi to populiarumo, bet kartu ir juo mėgavosi“.

 

Iš kairės: D. Šabasevičienė, A. Paukštytė, R. Paukštytė.

Mintis išleisti knygą apie V. Paukštę gimė jo dukrai Adai, kai aktoriui sukako 85-eri. Medžiagos ji turėjo labai daug, biografinių knygų leidyba buvo „ant bangos“, reikėjo tik surasti žmogų, kuris padėtų knygą parengti. O tai, kaip prisiminė A. Paukštytė, pasirodė ne taip paprasta. Vis dėlto po ilgokų paieškų jai pavyko sutarti su teatrologe D. Šabasevičiene.

D. Šabasevičienė V. Paukštę susirinkusiesiems pristatė kaip vieną paskutiniųjų mus paliekančios senosios kartos, suformavusios lietuvišką kultūrą, atstovų, kaip stipriausią garsiųjų J. Marcinkevičiaus dramų vaidmenų atlikėją. Kaip pastebėjo teatrologė, tai ne kartą pripažino ir tuos pačius Mindaugo bei Mažvydo personažus tuomečiame Lietuvos valstybiniame akademiniame dramos teatre kūręs Regimantas Adomaitis. Skaudžioje ir sudėtingoje asmeninėje V. Paukštės gyvenimo istorijoje atsispindi to laikotarpio visos Lietuvos istorija, teigė D. Šabasevičienė. Ji pasidžiaugė ir knygoje publikuojamais, ją labai praturtinusiais ir pagyvinusiais aktoriaus amžininkų (dailininko ir režisieriaus V. Mazūro, kino režisieriaus A. Puipos, aktorės, žmonos J. Sakalaitės, režisierių G. Varno. A. Giniočio, aktorių R. Adomaičio, N. Sabulytės, D. Meškausko ir kt.) tekstais.

 

Net ir sulaukęs 90 metų, V. Paukštė vis dar buvo etatinis Klaipėdos dramos teatro aktorius. Tad jo istorija – tam tikra prasme ir Klaipėdos dramos teatro istorija. Jis padėjo savo artimam bičiuliui, pagrindiniam teatro režisieriui P. Gaidžiui formuoti šio teatro meninius principus, profesionalius teatro pagrindus, kurti teatro biografiją. Kitiems aktoriams jis visuomet buvo moralinis autoritetas. Žiūrovai jį mylėjo ir garbino. V. Paukštės talentas buvo pripažintas ir ne kartą įvertintas – suteikta daugybė garbės vardų, skirta Nacionalinė kultūros ir meno premija bei įteiktas Klaipėdos kultūros magistro žiedas, jis buvo Klaipėdos garbės pilietis. Šviesus jo atminimas įprasmintas ir knygoje „Pagrindinis vaidmuo – Vytautas Paukštė“, kurią, tikėkimės, su malonumu perskaitys ne vien šio vakaro dalyviai.                                                                                                  

Parengė LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vyriaus. specialistė Diana Lekevičienė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA