Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Tariamasi dėl LMA ir Kazachstano nacionalinės mokslų akademijos bendradarbiavimo

2023 06 22

Birželio 21 d. Lietuvos mokslų akademijoje (LMA) lankėsi J. E. nepaprastasis ir įgaliotasis Kazachstano ambasadorius Lietuvoje Timūras Urazajevas (Timur Urazayev) ir konsulas Baigabylas Mamlinas (Baigabyl Mamlin). Svečius priėmė LMA prezidentas Jūras Banys ir viceprezidentas Zenonas Dabkevičius. Pagrindinis susitikimo tikslas – aptarti bendradarbiavimo galimybes tarp LMA ir Kazachstano nacionalinės mokslų akademijos (KNMA) prie Kazachstano Respublikos Prezidento.

Prieš kelias savaites LMA gavo oficialų Kazachstano ambasados Lietuvoje kvietimą pasirašyti mokslinio bendradarbiavimo sutartį su KNMA. Nuo š. m. balandžio mėn. KNMA prezidentės pareigas pradėjo eiti žymi mokslininkė, biologijos mokslų daktarė Zakarya Kunsulu Daltonovna. KNMA siekia visapusiškai skatinti mokslo plėtrą, vykdyti svarbiausius ir perspektyviausius mokslinius tyrimus, diegti mokslo ir technikos naujoves, taikyti jas šalies ekonomikoje, telkti mokslininkus siekiant užtikrinti Kazachstano ekonominę, socialinę, valstybinę, teisinę ir kultūrinę raidą. Susitikimo metu Kazachstano ambasadorius Lietuvoje T. Urazajevas pažymėjo, kad KNMA daug dėmesio skiria aukšto lygio mokslo tyrimams ir jų rezultatų praktiniam taikymui. Pavyzdžiui, išplitus COVID-19 infekcijai, Kazachstano mokslininkai vieni pirmųjų sukūrė inaktyvuotą vakciną QazCovid-in (QazVac) nuo koronaviruso. Prie jos sukūrimo prisidėjo ir dabartinė KNMA prezidentė.


Iš kairės: LMA prezidentas J. Banys, Kazachstano ambasadorius Lietuvoje T. Urazajevas, konsulas B. Mamlinas ir LMA viceprezidentas Z. Dabkevičius

Lietuvos ir Kazachstano mokslininkus sieja ilgamečiai ryšiai. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto rektorius, Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos vadovas akademikas Rimantas Benetis yra Kazachstano Respublikos garbės profesorius, atlikęs apie 800 operacijų šios šalies ligoninėse. Buvęs Lietuvos švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis – vienas iš Kazachstano nacionalinio medicinos universiteto vadovų. Lietuvos aukštosiose mokyklose studijuoja apie 240 iš Kazachstano atvykusių studentų.

T. Urazajevas pasakojo, kad Kazachstanas – daugiatautė dvikalbė valstybė, kurioje galime sutikti ne tik kazachų, bet ir rusų, uzbekų, ukrainiečių ir kitų tautybių atstovų.  Jis taip pat pabrėžė, kad Kazachstanas siekia subalansuotų santykių su visomis valstybėmis, šalyje itin daug dėmesio skiriama ekonominiams, socialinės atskirties, politikos ir saugumo klausimams spręsti.

LMA pakvietė KNMA prezidentę Z. K. Daltonovną pasirašyti bendradarbiavimo sutartį š. m. rugsėjo 19 d. vyksiančio LMA narių visuotinio susirinkimo metu. Jame numatoma pristatyti LMA tarptautinį bendradarbiavimą, pasidalyti patirtimi ir inauguruoti naujai išrinktus LMA užsienio narius.


Virginijos Valuckienės nuotraukos
LMA informacija