Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Taline apdovanotos „L’Oréal“-UNESCO programos „Moterims moksle“ 2023-iųjų metų laureatės

2023 09 06

Rugsėjo 5 d. Taline – triumfo diena septynioms jaunosioms Baltijos šalių tyrėjoms. Estijos mokslų akademijos rūmuose joms įteikti „L’Oréal“-UNESCO apdovanojimai už aukštus pasiekimus gamtos ir technologijos mokslų srityse. Puošnioje iškilmingoje aplinkoje laureatės susirinkusiesiems pristatytos fotogalerijoje ir vaizdo medžiaga dideliame ekrane, jos sulaukė išskirtinių sveikinimų bei gėlių, tarė padėkos žodį.
Lietuvoje dirbančios mokslininkės, šiemet pelniusios apdovanojimą, – tai dr. Miglė Tomkuvienė, dirbanti Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre, ir doktorantė Aida Drevilkauskaitė, Kauno technologijos universiteto Organinės chemijos katedros organinių puslaidininkių sintezės mokslinės grupės jaunesnioji mokslo darbuotoja. Daugiau apie visas šių metų laureates – pranešime spaudai ir skaitmeninėje brošiūroje.


Šlovės akimirka: laureatės Aida Drevilkauskaitė (centre kairėje) ir Miglė Tomkuvienė (centre dešinėje) su (iš kairės) Ieva Plikusiene, Jūru Baniu, Migle Mašanauskiene, Vaira Vyke-Freiberga, Kersti Kaljulaid ir Valery Gošeranu (Valéry Gaucherand), „L’Oréal“  Baltijos šalių valdybos pirmininku

Sveikinimo kalbą pasakė buvusi Latvijos prezidentė Vaira Vykė-Freiberga (Vaira Vīķe-Freiberga), „L’Oréal“-UNESCO apdovanojimų jauniesiems talentams Baltijos šalyse iniciatorė ir globėja. Ji pabrėžė intelekto ir proto, kuriuo pagerbiamos tyrėjos tikrai pasižymi, paklausumą ir didelį poreikį šiais laikais moksle ir ne tik jame. Vis dėlto patarė nenuvertinti ir intuicijos, kuri – mums to sąmoningai nesuvokiant – nurodo deramus ir teisingus kelius.
Buvusi Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid, sveikindama laureates, kalbėjo susirinkusiesiems, kad moterys, kurios Estijoje ir daug kur kitur samdomojo darbo rinkoje dalyvauja vos antrą šimtmetį (prisiminkime močiutes), nuo seno pagal gamtą yra motinos ir dažniausiai turi dar vienas pagrindines pareigas – šeimoje būti mama. Turėti kitų siekių joms yra iššūkis, tačiau neturime pagrindo galvoti, kad tokius iššūkius iššūkius gali priimti tik vyrai.
Laureates už jų drąsą priimti iššūkius ir už puikius mokslo tiriamojo darbo rezultatus sveikino Estijos mokslų akademijos prezidentas Tarmas Somerė (Tarmo Soomere), Latvijos mokslų akademijos viceprezidentė Baiba Rivža, Lietuvos mokslų akademijos prezidentas Jūras Banys, nacionalinių UNESCO komisijų generalinės sekretorės Kerli Gutman (Estija; ji taip pat kalbėjo ir už Latvijos kolegę Baibą Molniką) ir Miglė Mašanauskienė.
„L’Oréal“-UNESCO „Moterims moksle“ (angl. For Women in Science) jaunųjų talentų Baltijos šalyse programa Lietuvoje ir Estijoje vykdoma septynerius, Latvijoje – jau 19 metų. Įspūdžiais apie ją, jos įtaką savo karjerai ir apibendrinimais iš dabartinės perspektyvos renginio minidiskusijoje dalijosi ankstesnių metų laureatės.


LMA Jaunosios akademijos pirmininkė, šių metų konkurso Lietuvos žiuri vadovė Ieva Plikusienė renginio minidiskusijoje (trečia iš kairės)

Laureatėms linkėta svajonių – kaip danguje debesų, įkvėpimo – kaip jūroje bangų, ir pasiekimų – kaip miške medžių. Joms, vienai nuostabiai popietei Taline patekusioms į rampos šviesą, tuoj reikės grįžti tęsti darbų.

„L’Oréal“-UNESCO programos „Moterims moksle“ 2023-iųjų metų laureačių apdovanojimo iškilmes žiūrėkite
https://www.youtube.com/watch?v=PoI8mlN2Ld4

Dr. Andrius Bernotas,
LMA Organizacinio skyriaus vadovas