Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Tarptautinė tikimybių teorijos ir skaičių teorijos konferencija

2023 09 18

Rugsėjo 10–16 dienomis Palangoje vyko trečioji tikimybių teorijos ir skaičių teorijos konferencija ICPTNT 2023 (International Conference on Probability Theory and Number Theory). Pirmosios dvi šio formato konferencijos surengtos 2021 ir 2022 metais. Jos pratęsė tarptautinių Palangoje įvairiausiomis progomis nuo 1991 m. vykusių konferencijų, skirtų analizinės ir tikimybinės skaičių teorijos bei kombinatorikos problemoms, tradicijas, tačiau abi vyko lietuvių kalba ir buvo skirtos lietuviškai auditorijai.

Iš kairės: Donatas Surgailis, Antanas Laurinčikas, Kęstutis Kubilius, Alfredas Račkauskas ir Eugenijus Manstavičius.

Šių metų renginys – tarptautinis: konferencija buvo skirta profesoriaus, akademiko Jono Kubiliaus šimtmečiui paminėti, taip pat profesoriaus, akademiko Donato Surgailio 80 metų, profesorių, akademikų Antano Laurinčiko ir Eugenijaus Manstavičiaus 75 metų ir profesorių Kęstučio Kubiliaus bei Alfredo Račkausko 70 metų jubiliejams. Jubiliatų veikla apžvelgta šešių plenarinių pranešimų metu. Konferencijoje, be kolegų iš Lietuvos, dalyvavo ir pranešimus skaitė tikimybių teorijos ir skaičių teorijos specialistai iš Austrijos, Vokietijos, Prancūzijos, Švedijos, Jungtinės Karalystės, Japonijos, Tailando, Vengrijos, Estijos, Sakartvelo ir Ukrainos. Daug laiko skirta ir neformaliam bendravimui, surengta vienos dienos ekskursija į Mažąją Lietuvą (Rusnę, Šilutę, Dreverną, Svencelę).

Tikimybių teorijos ir skaičių teorijos konferencijos tampa tradiciniu renginiu, taigi jas planuojama organizuoti kasmet. 

Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys Artūras Dubickas