Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Paskaita apie lazerines technologijas ir ekskursija Vilniaus Tuskulėnų gimnazijos moksleiviams

2023 09 25

Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyrius „Mokslininkų rūmai“ kartu su LMA Jaunąja akademija tęsia renginius iš ciklo „Mokslo žinių diena“.

Rugsėjo 20 d. Valstybinio mokslinių tyrimų instituto Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) Lazerinių technologijų skyriaus (LTS) Lazerinio mikroapdirbimo technologijų laboratorijoje lankėsi Vilniaus Tuskulėnų gimnazijos moksleiviai, juos lydėjo fizikos mokytoja Asta Bernatavičienė. Gimnazistams mokslo populiarinimo paskaitą-ekskursiją „Lazerinės technologijos Lietuvoje ir pasaulyje“ skaitė Lietuvos mokslo premijos laureatas, FTMC vyriausiasis mokslo darbuotojas, LMA Jaunosios akademijos alumnas dr. Mindaugas Gedvilas. Ekskursiją organizavo LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė.

Paskaitoje buvo pristatyta Lazerinio mikroapdirbimo technologijų laboratorijos įkūrimo ir Lazerinių technologijų skyriaus plėtros istorija, Lietuvoje kuriamos lazerinės technologijos ir jų taikymas pramonėje, taip pat LTS FTMC atliekami moksliniai tyrimai. Dalyviai sužinojo, kas yra lazerinė abliacija, kokia impulsų trukmės įtaka apdirbimo kokybei ir koks būna liekamasis terminis poveikis. Buvo apibūdinti ultratrumpųjų impulsų abliacijos pranašumai, aptarta, kaip šiluma kaupiasi ant medžiagos paviršiaus ir toliau plinta į medžiagą. Paskaitoje kalbėta apie lietuviškų nanosekundinių, pikosekundinių ir femtosekundinių lazerių pranašumus, pristatyti pažangiausi impulsų paketų lazeriai. Diskusijoje taip pat aptartas impulsinis režimas ir impulsų papliūpų pranašumai apdirbant medžiagas. Moksleiviams buvo aiškinama, koks yra abliacijos aušinimo poveikis ir dėl jo atsirandantys dideli medžiagų pašalinimo greičiai, taip pat šaltojo abliacinio apdirbimo režimas. Paskaitoje pabrėžta, kad lietuviški lazeriai plačiai naudojami visame pasaulyje ir apžvelgtos jų taikymo sritys: lazerinis mikroapdirbimas medicinos tikslais, sudėtinga medicininių prietaisų, pavyzdžiui, stentų, skirtų kraujagyslėms plėsti, gamyba pjaustant lazeriu, lazerio inicijuotas periodinių paviršių formavimas, spalvotų paviršių generavimas naudojant lazerio spinduliuotę, hologramų kūrimas lazeriu. Taip pat lazeriai naudojami prekių apsaugai ir identifikavimui. Paskaitoje aptartas stiklo pjaustymo lazeriu procesas, naudojamas pramonėje, pavyzdžiui, išmaniųjų telefonų gamyboje. Taip pat apžvelgtas lazerinio pjaustymo deimanto – kiečiausio žmogui žinomo natūralaus mineralo, kuris yra visiškai skaidrus lazerio spektro elektromagnetinei spinduliuotei, – naudojimas. Pristatytos būsimos technologijos, kurios netrukus bus prieinamos visuomenei. Tai ir drėkinimo savybių kontrolė lazerio spinduliuote, ir superhidrofobinių – savaime valančių – paviršių kūrimas naudojant lazerius.

Vizito laboratorijoje metu gimnazistai buvo supažindinti su Lietuvos įmonių „Ekspla“, „Light Conversion“, „Standa“ ir „Akoneer“ gaminamais ultratrumpųjų impulsų lazeriais, optomechanika ir lazerinėmis mikro- ir nanoapdirbimo staklėmis. Buvo paaiškinti, kokie yra jų veikimo principai, kritiniai techniniai parametrai ir medžiagų apdirbimo lazeriu tikslumas. Per ekskursiją buvo aplankyta bandinių charakterizavimo laboratorija, kurioje pademonstruotos mikroskopo didinimo galimybės ir paaiškinti lazerių veikimo principai bei lazerio spinduliuotės ir medžiagų sąveika. Taip pat buvo atsakyta į moksleivių bei fizikos mokytojos A. Bernatavičienės klausimus apie lazerius.

 

Parengė LMA Jaunosios akademijos alumnas Mindaugas Gedvilas ir LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė
Mindaugo Gedvilo nuotraukos