Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Poeto, akademiko Justino Marcinkevičiaus pagerbimo vakaras Lietuvos mokslų akademijoje

2023 11 03

Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyrius „Mokslininkų rūmai“, tęsdamas renginių ciklą „Įžymių žmonių portretai“, spalio 26 d. Vilniaus visuomenę pakvietė į poeto, akademiko Justino Marcinkevičiaus pagerbimo vakarą. Jį pradėjęs LMA prezidentas Jūras Banys teigė besididžiuojąs, kad Mokslų akademija turėjo tokį Akademiką – iškilų žmogų, Lietuvos Konstitucijos preambulės autorių, kūrėją, poetą ir politiką, kurio kūriniai ir aktyviai reikšta pilietinė pozicija paliko neišdildomą pėdsaką Lietuvos kultūroje.

 

LMA prezidentas Jūras Banys.

Visą likusį renginio laiką skambėjo Poeto kūryba. Susirinkusieji klausėsi aktorės Dalios Jankauskaitės ir džiazo muzikanto Vytauto Labučio atliekamų ištraukų iš poetinės muzikinės impresijos „Devyniabrolė“, sukurtos pagal Just. Marcinkevičiaus baladžių poemą „Devyni broliai“. Ši poema, išleista 1973 m. (praėjus vos metams po Romo Kalantos susideginimo), – tai drąsus Poeto liudijimas apie pokario laiko gyvenimo baisumus, apie miško ir tamsos keltą grėsmę ir baimę, apie Lietuvos kaimą užtvindžiusias paslaptingas mirtis, kai brolis ėjo prieš brolį, kai nedžiūvo motinų ir seserų sielvarto ašaros. Aktorės ekspresyviai, emociškai įtaigiai skaitomoms baladėms nuotaiką kurti padėjo virtuoziškas V. Labučio improvizavimas įvairiais muzikos instrumentais. „Devynių brolių“ „Epilogą“ užbaigiantis klausimas „kodėl, kodėl, kodėl“ turbūt ne vieno klausytojo mintyse pažadino ir šiandien visuomenėje tebevilnijančių diskusijų klausimus, į kuriuos kiekvienas sau turime atsakyti pats.

 

Scenoje – Dalia Jankauskaitė ir Vytautas Labutis.

Antrojoje vakaro dalyje dainos mylėtojų klubo mišrusis choras „Alumni Vilnenses“ (vadovas Algimantas Kriūnas, chormeisterė Simona Vitkauskienė, koncertmeisteris Justinas Brūzga) atliko gerai žinomas dainas pagal Just. Marcinkevičiaus žodžius „Linelį raunu ne viena“, „Lietuva“, „Ant kiekvieno kalnelio“, „Dėl tos dainos“, „Neatskirkit manęs“. Prie jų puikiai derėjo jautriai lyriškos skaitovės Aldonos Daučiūnienės Poeto eilėraščių interpretacijos. Renginį užbaigė choro „Alumni Vilnenses“ atliekamas Nijolės Sinkevičiūtės keturių dalių kūrinys „Tavo paukštis ir šauksmas“, sukurtas pagal Just. Marcinkevičiaus eilėraščius „Sena abėcėlė“, „Malda krintančiam“, „Kai įsilipi į rugį“ ir „Kad giedočiau tave“.

Just. Marcinkevičiaus poeziją skaito Aldona Daučiūnienė.

Giedodami, skaitydami, klausydamiesi ir išjausdami, čia ir dabar visi drauge pastatėme paminklą. Patį tikriausią ir patvariausią. O gal – tai pats Poetas jį pasistatė mūsų širdyse? Jau seniai. Iš savo posmų ir nesumeluotos meilės...

 

Parengė LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vyriaus. specialistė Diana Lekevičienė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA