Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

„Mokslo žinių diena“ Vilniaus universiteto magnetinio rezonanso laboratorijose

2023 11 28

Tęsiantis Lietuvos mokslų akademijos (LMA) bendradarbiavimui su Ignalinos rajono savivaldybe, į jį aktyviai įsitraukia ir LMA skyrius „Mokslininkų rūmai“, vis pakviečiantis Ignalinos Česlovo Kudabos gimnazijos moksleivius dalyvauti „Mokslo žinių dienose“. Lapkričio 24 d. Ignalinos moksleiviams pasiūlyta jau ketvirtoji „Mokslo žinių diena“ šiais mokslo metais. Dalyvaudami švietimo pažangos programos „Tūkstantmečio mokyklos“ ugdymo karjerai veiklose, jie atvyko į ekskursiją Vilniaus universitete (VU). LMA Jaunosios akademijos (JA) nariai dr. Mantas Šimėnas ir dr. Vytautas Klimavičius moksleivius priėmė VU magnetinio rezonanso (Elektronų paramagnetinio ir Branduolių magnetinio rezonanso) laboratorijose. Jaunieji mokslininkai papasakojo apie magnetinį lauką, magnetinį rezonansą, jo taikymą įvairių medžiagų, medicinos tyrimuose, magnetinio rezonanso tomografijoje, kvantinės fizikos pamatinius principus bei su jais siejamas ateities technologijas, tokias kaip kvantiniai kompiuteriai ir pan.

  

Moksleiviai buvo supažindinti su mokslinio darbo principais, sužinojo, kokie tyrimai vykdomi VU Fizikos fakultete, kodėl jie yra prasmingi. Ekskursiją vainikavo įspūdingi interaktyvūs eksperimentai su skystuoju azotu.

 

Dar viena ekskursija į šias VU laboratorijas – kitoms Ignalinos gimnazistų klasėms – jau yra įrašyta LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ kito pusmečio planuose.

Parengė LMAJA narys dr. Mantas Šimėnas ir LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vyriaus. specialistė Diana Lekevičienė
Jolitos Graužlienės nuotraukos