Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Bangos ir žvaigždės po Mokslų akademijos stogu

2023 12 15

Gruodžio 12 d. Lietuvos mokslų akademijoje (LMA) buvo pristatyta dar viena mokslo populiarinimo knygų serijos „Mokslas visiems“ knyga – akademiko Romualdo Karazijos „Bangos, žmonės ir žvaigždės“. Knyga išleista įgyvendinant LMA kartu su partneriais vykdomą Europos socialinio fondo lėšomis finansuojamą projektą „Nacionalinės mokslo populiarinimo priemonių sistemos sukūrimas ir įgyvendinimas“.

Renginį muzikiniu sveikinimu pradėjo Vilniaus dešimtmetės Balio Dvariono muzikos mokyklos moksleivėEva Ravluševič (mokytoja Raimonda Tallat-Kelpšaitė) ir pianistas Gytis Cinauskas.

Knygos autorius akad. R. Karazija prisipažino knygą „Bangos, žmonės ir žvaigždės“ rašęs paaugliams. Šiuo amžiaus tarpsniu, pasak jo, formuojasi pasaulėžiūra, ir dabartiniam  informacijos pertekliaus amžiuje augančiam žmogui yra svarbu susidaryti tam tikrą žinių sistemą. Tad ši knyga ir buvo sumanyta paaugliams, kaip požiūrio į pasaulį santrauka. O kadangi jie turi labai mažai laiko ir motyvacijos skaityti, knyga turėjo būti nedidelės apimties ir įdomi. Idėja buvo tokia: pradėti nuo paprasčiausių mažų dalykų, tokių kaip bangos, elementariosios dalelės, paskui eiti prie chemijos, biologijos, socialinių mokslų ir baigti Visata. Kiekvieno skyriaus pradžioje autorius pateikia įdomių klausimų iš būsimos temos – kad jaunieji skaitytojai „užkibtų“ ir susidomėję skaitytų toliau.

Pirmasis knygos variantas „Tas paprastas nepaprastas pasaulis“ nedideliu tiražu buvo išleistas leidykloje „Ciklonas“ 2018 metais. Dabar, 2023-iaisiais, gerokai papildyta (daugiausia – žiniomis apie Lietuvą) ir kitu pavadinimu knyga išleista 1 000 egzempliorių tiražu. Ir visas jos tiražas jau išplatintas. Tačiau yra elektroninis knygos variantas, kurį galima rasti LMA interneto svetainėje ir atsisiųsti nemokamai. Jis, knygos autoriaus pageidavimu, pateikiamas su aktyviuoju turiniu, suteikiančiu skaitytojui galimybę greitai ir lengvai rasti ieškomą informaciją.

 

Iš kairės: knygos autorius akad. Romualdas Karazija ir recenzentas akad. Gintautas Tamulaitis.

Akad. R. Karazija prasitarė, kad tą dieną, kai buvo užbaigtas knygos rankraštis, jį pasiekė liūdna žinia apie studijų draugo, žymaus fiziko Algio Petro Piskarsko mirtį. Tada iškart atsirado  dedikacija šviesiam jo atminimui. Dar vienas sutapimas, į kurį atkreipė dėmesį knygos autorius, – kad šią gruodžio 12-ąją jo kolegė, aktyvi fizikų bendruomenės narė dr. Eglė Dalia Makariūnienė mini savo  90-ąjį gimtadienį. Ta proga akademikas supažindino klausytojus su jos kaip fizikos istorikės veikla ir nuopelnais.

Fizikas akad. Algirdas Petras Stabinis, vertindamas pristatomą knygą, pasidžiaugė lakoniškai, griežtai ir įdomiai išdėstyta informacija, aprėptų temų įvairove, bei teigė pastebėjęs ryškiai išreikštą paties autoriaus nuomonę apie aprašomus dalykus. Kai kur ta nuomonė, pasak prelegento, yra diskusinė, su autoriumi būtų galima ir pasiginčyti. Tačiau naujoji knyga, anot prelegento, yra tikrai įdomi ir reikalinga. Ir ne tik paaugliams.

 

Akad. Algirdas Petras Stabinis.

Knygos recenzentas akad. Gintautas Tamulaitis pritarė nuomonei, kad knygoje „Bangos, žmonės ir žvaigždės“ kiekvienas skaitytojas gali rasti jam įdomių ir svarbių dalykų –  tiek atskirų faktų, tiek sąsajų tarp skirtingų sričių, į kurias paprastai neatkreipiame dėmesio. Akademikas pasidžiaugė, kad knyga ne tik įdomi, gerai struktūruota, bet ir parašyta tikslinei – paauglių – auditorijai idealiai pritaikytu stiliumi. Knygoje labai sėkmingai suderinta dalykinis tikslumas ir suprantamumas plačiajai auditorijai. Sklandi, tiksli, bet vaizdi ir eiliniam žmogui suprantama kalba, tinkamai pateikti pavyzdžiai, neįkyrus humoras knygą daro malonią skaityti. Nors knyga kai kurių vertintojų įvardijama kaip enciklopedinė, pasak akad. G. Tamulaičio, ji nėra dogmatiškai sausa, bet „sukelia pagrįstumo pojūtį“ ir gali tapti puikia atsvara žurnalistiniam informacijos pateikimo būdui (kur svarbiausia skambi patraukianti antraštė, o kontekstas dažnai prarandamas). Akad. A. Karazijos knygą jos recenzentas palygino su kelione, kurią tikrai verta keliauti. Jis išreiškė viltį, kad dauguma skaitytojų tą kelionę nukeliaus nuo pradžios iki pabaigos.

Parengė LMA skyriaus vyriaus. specialistė Diana Lekevičienė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA