• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Europos dienos proga – priėmimas Lietuvos mokslų akademijoje

2024 05 10

Gegužės 9 d. Lietuva minėjo Europos dieną. Oficialia Europos Sąjungos nare Lietuva tapo 2004 m. gegužės 1 dieną. Europos diena mūsų šalyje plačiau pradėta švęsti nuo 2002-ųjų. Kasmet organizuojami renginiai, kuriuose galima daugiau sužinoti apie Europos Sąjungą, padiskutuoti visai Europai reikšmingais klausimais. Šiemet turiningą programą, trukusią visą dieną daugelyje Lietuvos miestų, taip pat įvairiose sostinės vietose („Europos gatvės“ atidarymą, Europos egzaminą, metų Europiečio rinkimus, milžiniškos Europos Sąjungos vėliavos išskleidimą ore su „Slackline Lietuva“ atletais, palydint šokių studijos „Gelios“ šokėjams, mušamųjų instrumentų grupės „Ritmas kitaip“ muzikinį paradą ir t. t.) užbaigė šventiškas priėmimas Lietuvos mokslų akademijoje, kurį organizavo Europos Parlamento biuras ir Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje. Jame dalyvavo Europos Sąjungos šalių diplomatai, LR Seimo ir Vyriausybės nariai.

Renginio vedėjas Ignas Krupavičius atkreipė dėmesį, kad priėmimas vyksta istorinėje salėje, kurioje 1988 metų birželį susikūrė Sąjūdis. Į laisvę Lietuvą vedė ir Baltijos kelias. Nors ši du dešimtmečius trukusi kelionė pareikalavo aukų, įrodėme, kad esame verti būti Europos Sąjungoje. Tikimės, kad tai pavyks ir Ukrainai. Tai, kad Lietuvai pavyko pasiekti tikslą, liudija ir Europos Komisijos prezidentės Ursulos fon der Lejen (Ursula von der Leyen) vizitas Lietuvoje. Kelyje į ES svarbų vaidmenį atliko LR prezidentas Valdas Adamkus. Jis paskelbtas 20-mečio europiečiu.

Europos Parlamento biuro Lietuvoje vadovė Daiva Jakaitė sakė, kad nors ES pasiekė daug, galima siekti dar daugiau. Pasaulyje daugėjant diktatūrų, Europa tampa žmogaus teisių ir laisvių supergalia. Mes įrodėme ES, kad atlikome namų darbus, tačiau dabar juos turime tęsti – kurti ateities Europą. Baigdama pakvietė aktyviai balsuoti rinkimuose į Europos Parlamentą.

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovė Agnė Kazlauskaitė taip pat pasveikino susirinkusiuosius Europos dienos proga. Ir su dviguba sukaktimi, kadangi šiemet minėsime Baltijos kelio 35-metį. Tai yra sėkmės istorija, bet svarbiausia, kad esame teisingoje istorijos pusėje. Puoselėjame vertybes, kurios naikinamos čia pat, už sienos. Tą vizito metu patvirtino ir U. fon der Lejen, teigdama, kad Lietuva tapo stipria žaidėja Europos politikoje. Mes kuriame Europą geresnę, savo pasiekimais įkvėpėme ir Ukrainą bei Moldovą. Lietuvos parama Ukrainai yra viena didžiausių pasaulyje, skaičiuojant pagal jai skirtą šalies BVP dalį. Bendroje šeimoje lengviau pasiekti ambicingų tikslų.

Oficialią dalį baigė EK prezidentės sveikinimas. Vaizdo įraše ji pabrėžė, kad Lietuvai prieš dvidešimt metų prisijungus prie Europos Sąjungos, tai pakeitė pačią Europą. Lietuva pasižymi tuo, kad itin palaiko bendražmogiškas vertybes, pabrėžia principingą politiką, itin remia Ukrainą. Visa tai daro Europą stipresnę.

Lietuvos mokslų akademijos informacija
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA