• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Lietuvos mokslų akademijos tikrajam nariui profesoriui Česlovui Venclovui – 60

2024 05 17

Gegužės 17 d. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) tikrajam nariui profesoriui Česlovui Venclovui sukanka 60 metų.

Lietuvos mokslų akademijos prezidiumas bei Biologijos, medicinos ir geomokslų skyrius nuoširdžiai sveikina Jus jubiliejaus proga. Didžiuojamės Jūsų kūrybinga ir vaisinga moksline veikla bei pasiektais mokslo rezultatais. Iš širdies linkime Jums tolesnės kūrybinės sėkmės, neblėstančios energijos, gyvenimo pilnatvės ir kuo geriausios kloties Jums ir Jūsų artimiesiems.

Už nuopelnus biologijos mokslui ir svarų indėlį į baltymų struktūrinės bioinformatikos tyrimų plėtrą bei Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje, aktyvią veiklą Lietuvos mokslų akademijoje bei Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriuje esate apdovanojamas Lietuvos mokslų akademijos padėka.

Akad. Česlovas Venclovas gimė Raseinių rajone. 1989 m. baigė Vilniaus universitetą. 1989–1995 m. dirbo Biotechnologijos institute, 1996–1998 m. Jungtinių Amerikos Valstijų Merilando universitete, 1998–1999 m. Kalifornijos universitete Davise, 1999–2004 m. Lorenco Livermoro (Lawrence Livermore) nacionalinėje laboratorijoje Kalifornijoje.

Jau dvidešimtmetį akad. Č. Venclovas dirba Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro Biotechnologijos institute vyriausiuoju mokslo darbuotoju, Bioinformatikos skyriaus vadovu. 2019 m. išrinktas išskirtiniu profesoriumi. Nuo 2016 m. – Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys (akademikas).

Akad. Č. Venclovo mokslinio darbo sritys – biologinių makromolekulių struktūros, funkcijos ir evoliucijos tyrimai kompiuteriniais metodais; baltymų struktūrinė bioinformatika; baltymų ir nukleorūgščių sąveika; CRISPR-Cas sistemos, molekuliniai DNR replikacijos, rekombinacijos ir reparacijos mechanizmai.

Č. Venclovo vadovaujama bioinformatikų grupė yra viena lyderiaujančių pasaulyje, pasiekusi reikšmingų rezultatų CAPRI (Critical Assessment of Prediction Interactions) ir CASP (Critical Assessment of Structure Prediction) konkursuose. Jo vadovaujamos grupės sukurti bioinformatikos metodai įvertinti kaip vieni efektyviausių Europos gamtos mokslų infrastruktūroje, skirtoje biologinei informacijai (ELIXIR 3D-Bioinfo Community).

Jo publikacijos skelbiamos prestižiniuose mokslo žurnaluose, jis aktyviai dalyvauja ir skaito pranešimus tarptautinėse konferencijose, vykdo tarptautinius projektus. Č. Venclovo darbai plačiai matomi, cituojami ir palieka reikšmingą pėdsaką viso pasaulio moksle.

2024 m. akad. Č. Venclovas apdovanotas Šv. Kristoforo statulėle už akademinį išskirtinumą, aukščiausio lygio mokslo ir studijų pasiekimus baltymų struktūrinės bioinformatikos srityje. Tais pačiais metais akad. Č. Venclovas apdovanotas Vilniaus miesto mokslininko premija už nuopelnus mokslui ir mokslo sklaidai gamtos, technologijos, medicinos ir sveikatos mokslų srityse.

Č. Venclovo interviu apie bioinformatikos svarbą ir pasiekimus skaitykite čia

LMA Biologijos, medicinos ir geomokslų skyrius