• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Lazeriai šiuolaikinėje kraujagyslių chirurgijoje

2024 05 20

Lietuvos mokslų akademijos Matematikos, fizikos ir chemijos mokslų skyrius (MFChMS), norėdamas paįvairinti renginių tematiką ir supažindinti jų dalyvius su lazerių taikymo naujienomis, proveržiu šiuolaikinėje kraujagyslių chirurgijoje, gegužės 15 d. pakvietė kraujagyslių chirurgą-flebologą gyd. Arūną Grinkevičių skaityti paskaitą „Lazerių taikymas šiuolaikinėje kraujagyslių chirurgijoje“.

 

Pranešėjas gyd. Arūnas Grinkevičius ir renginio vedėjas akad. Leonas Valkūnas.

Paskaitos įvade A. Grinkevičius trumpai supažindino su lazerių priešistore. Lazeris – tai šviesos stiprinimas priverstinai skatinant spinduliuotę.1916 m.priverstinio spinduliavimo egzistavimo idėja, kurią suvokė ir pagrindė Albertas Einšteinas, yra visų lazerių veikimo fizikinių principų pagrindas. 1960 m. gegužės 16 d. Jungtinių Amerikos Valstijų inžinierius, fizikas Teodoras Meimenas (Theodore Maiman) užfiksavo pirmąjį rubino kristalo lazerio spindulio žybsnį. Lietuvoje 1966 m.Vilniaus universitete (VU) įkurtas Lazerių tyrimų centras. Pirmasis lietuviškas lazeris 1966 m. žybtelėjo VU Fizikos fakulteto Puslaidininkių katedroje, kuriai vadovavo doc. Jurgis Viščakas. Šiam pramoniniu būdu pagamintam lazeriui (1985) pavadinti pasirinkta santrauka iš akademiko inicialų: VIščakas JUrgis KArolio − VIJUKA. Lietuvoje yra įkurta Lietuvos lazerių asociacija. Šiuo metu šalyje veikia apie 50 įmonių, kuriančių lazerius ir optikos komponentus.

Vienas paskaitos dalyvių klausė, kas ta flebologija. Pranešėjas paaiškino, kad tai – medicinos mokslo šaka, tirianti venų sandarą, jų reikšmę kraujo apytakai, venų ligas, jų gydymą. Toliau kalbėjo apie dažną sveikatos sutrikimą – venų varikozę. Tai lėtinis veninės kraujotakos sutrikimas / nepakankamumas, kurio metu sutrinka veninės kraujotakos tėkmės kryptis ir greitis, o venose besikaupiantis veninio kraujo perteklius sutrikdo audinių trofiką, sukelia būdingus simptomus, negydant – komplikacijas. Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, šia liga serga kas antra trečia moteris ir kas ketvirtas penktas vyras. 70–80 proc. visų pacientų yra moterys. Liga perduodama iš kartos į kartą. Gydytojas A. Grinkevičius nusakė venų varikozės gydymo metodikas: konservatyvus, naudojant elastinį gydomąjį trikotažą – elastines kojines ar elastinius specialius bintus, bei medikamentinis (venotonikai, krešumą veikiantys ir t. t.). Kitas metodas – skleroterapija, kai specialūs preparatai suleidžiami į veninius kapiliarus ir užakinama vena. Seniausias ir ilgiausias gijimo laikotarpis po gydymo yra chirurginis gydymas, kai naudojant narkozę pašalinama pažeista vena. Naujausias šiuolaikinis metodas – minimaliai invazyvus, endovaskulinis gydymas (lazerinis, radiodažnuminis, bioklijai).

Pranešėjas A. Grinkevičius išsamiai ir plačiai paaiškino, kaip gydoma venų varikozė lazeriu, kai lazerinio spindulio generuojama energija perduodama šviesolaidžiu į kraujagyslės spindį. Poveikis – tiesiogiai per H2O ir kraujagyslės / venos sienelę. Gautos energijos veikiama vena obliteruojasi ir išnyksta. Panaikinama sutrikusios kraujotakos priežastis. A. Grinkevičius parodė filmuotą medžiagą iš operacinės, kaip šviesolaidis įvedamas į veną, susirinkusiesiems pristatė naudojamą naujausią šviesolaidį, perdavė apžiūrėti, pačiupinėti rankomis.

A. Grinkevičius aptarė ir lazerinio gydymo privalumus: operacijos lazeriu trukmė – apie 30 min., o chirurginė operacija trunka daugiau kaip 60 min.; nėra pjūvių, o naudojant vietinę nejautrą ir specialią operacinę techniką galima viską atlikti per punkcijas; pacientas būna aktyvus iš karto po operacijos; minimalus skausmas (narkozė nebūtina); geresnis estetinis rezultatas; greitas darbingumo atkūrimas; mažesnės pooperacinės rizikos ir komplikacijų dažnis.

Pranešėjas pabrėžė, kad venų varikozės gydymas lazeriu yra šiuolaikiškas ir saugus metodas.

Renginio dalyviai po paskaitos dar ilgai bendravo su gyd. A. Grinkevičiumi.

MFChMS vyriausioji koordinatorė Silva Aukštinaitienė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA