• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Akademikai svečiavosi Lietuvos zoologijos sode Kaune

2024 05 21

Gegužės 16 d. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus nariai organizavo išvažiuojamąjį posėdį Lietuvos zoologijos sode Kaune. Išklausė pranešimus ir apžiūrėjo zoologijos sodą bei susipažino su jo veikla.

Lietuvos zoologijos sodo direktorė Gintarė Stankevičė pristatė Lietuvos zoologijos sodo veiklą, papasakojo apie zoologijos sodo praeitį, dabartį ir perspektyvas.

Mokslinio padalinio vadovė Kristė Stravinskaitė pasidalijo nauja zoologijos sodo istorijoje veikla  ‒ moksliniai tyrimai Lietuvos zoologijos sode.

 

Lietuvos zoologijos sodas buvo įkurtas 1938 m. akademiko Tado Ivanausko ir kitų žymių žmonių pastangomis. 2023 m. zoologijos sodas atšventė 85-erių metų sukaktį atsinaujinęs ir patobulėjęs.

Zoologijos sodo rekonstrukcija vyko dvejus metus. Buvo rekonstruota apie 80 proc. viso zoologijos sodo. Žymiai pagerintos gyvūnų laikymo sąlygos, pastatyti net septyni nauji pastatai, senuose atliktas remontas, atnaujinti gyvūnų voljerai, įkurtos naujos erdvės lankytojams, darbuotojams, sutvarkyti takai, įrengtos vaikų žaidimo aikštelės, atvertas egzotariumas su mokomuoju centru, įrengtas apžvalgos bokštas su liftu. Vyko ne tik pastatų rekonstrukcija, įstaiga keitėsi ir viduje. Šiuo metu 16 ha plotą užimančiame zoologijos sode dirba beveik 100 žmonių.

 

Zoologijos sode galima susipažinti su 150 gyvūnų rūšių, iš kurių daugiau nei 50 yra saugomos. Per penkerius metus saugomų rūšių skaičių ketinama didinti ir taip dar labiau prisidėti prie buveinių ir gyvūnų rūšių išsaugojimo ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.


Zoologijos sodo direktorės pavaduotojas Lauras Stacevičius vedė pažintinę ekskursiją po atsinaujinusį zoologijos sodą. Akademikai pasivaikščiojo po centriniu rekonstruoto zoologijos sodo objektu tapusį beveik 4 tūkst. kv. m ploto egzotariumą – šilumą mėgstantiems gyvūnams skirtą pastatą su edukaciniu centru, prijungtu prie 1954 m. statyto liūtų pastato. Čia įrengtos atviros dykumos, džiunglių gyvūnų ekspozicijos, surikatų, liūtų, roplių, varliagyvių, vabzdžių ekspozicijos, pasaulio buveinių akvaterariumai, laboratorijos, personalo ir kitos patalpos. Taip pat pasisveikino ir su kitais zoologijos sodo gyventojais.

Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus pirmininkas akad. Limas Kupčinskas trumpai pristatė LMA bei Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus veiklą ir perspektyvas, o šio išvažiuojamojo posėdžio iniciatorius Gamtos tyrimų centro direktorius akad. Sigitas Podėnas pranešime apžvelgė Gamtos tyrimų centro veiklą ir tolesnį glaudų bendradarbiavimą su Lietuvos zoologijos sodu.

Akad. Limas Kupčinskas, dr. Jadvyga Olechnovičienė
Jadvygos Olechnovičienės nuotraukos

GALERIJA