• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Vizitas Kazachstano Respublikoje

2024 05 23

Lietuvos mokslų akademijos Technikos mokslų skyriaus pirmininkas akad. Gintautas Dzemyda gegužės 15–18 dienomis lankėsi Kazachstano Respublikoje, Almatoje, remiantis dvišaliu Lietuvos ir Kazachstano mokslų akademijų bendradarbiavimo memorandumu, pasirašytu 2023 m. rugsėjo 19 d. Vilniuje.

Almata yra didžiausias Kazachstano miestas, prie Didžiosios Almatinkos ir Mažosios Almatinkos upių, šalies pietryčiuose. Netoli yra Tian Šanio kalnai ir Kinijos pasienis. Almatoje yra Kazachstano Respublikos nacionalinė mokslų akademija (KNMA) ir daug universitetų.

Kartu su Kazachtano nacionalinės mokslų akademijos vadovais: viceprezidentu Abay Serikkanov ir Anar Mukharatova.

Susitikta su KNMA vadovais, lankytasi trijuose universitetuose: Kazachstano ir Didžiosios Britanijos technikos universitete (Kazakh-British Technical University), SDU universitete (Süleyman Demirel University) ir Tarptautiniame informacinių technologijų universitete (TITU). Susipažinta su juose vykdomu studijų procesu bei turima technine baze. Tai prestižiniai privatūs universitetai, kuriuose dauguma studijų vyksta anglų kalba.

Su SDU vadovais, kraštinis dešinėje vicerektorius mokslui Maksat Kalybek.

Kazachstano ir Didžiosios Britanijos technikos universitetas  dabar užima pastatą pačiame Almatos centre, kur 1991 m. buvo paskelbta Kazachstano Respublikos nepriklausomybė. Didžiuojamasi nepriklausomybe, o jos paskelbimo salė yra išsaugota autentiška.

Susitikimas su KBTU rektoriumi Maratbek Gabdullin (viduryje).

SDU universitetas yra bene moderniausias iš lankytų. Išskirtinis architektūrinis sprendimas – labai ilgas dengtas pasažas, kur kiekvienas fakultetas turi atskirą jo atkarpą, iš abiejų pusių ribojamą keturių aukštų korpusais. Jis yra užmiestyje, todėl pastatytas kaip universitetinis kompleksas – greta universiteto pastato yra studentų bendrabučiai ir erdvės laisvalaikio veikloms.

Modernios SDU universiteto erdvės.

Tarptautiniame informacinių technologijų universitete skaityta paskaita studentams ir dėstytojams. Paskaita buvo iš trijų dalių: duomenų vizualizavimas, dirbtinis intelektas kasos vėžio diagnostikoje ir dirbtinis intelektas organų transplantacijoje. Akivaizdu, kad didžiausio susidomėjimo sulaukė dirbtinio intelekto taikymai medicinoje. Buvo daug klausimų ir diskusijų. Paskaita buvo transliuojama ir internete, o jos įrašą studentai galės peržiūrėti ir vėliau.

Po paskaitos TITU. Kairėje KMA Žemės, erdvės ir ryšių centro vadovė Yelena Shevchenk, dešinėje partnerystės prorektorė Yevgeniya Daineko ir KMA viceprezidentas Abay Serikkanov.

Kazachstano mokslų akademijos ir universitetų vadovai deda daug vilčių į bendradarbiavimą su Europos Sąjungos valstybėmis. Domina bendri projektai, studentų ir mokslininkų mainai, doktorantūros studijos ir bendri tyrimai. Tikimasi, kad šis vizitas bus naudingas ir Lietuvos mokslininkams.

Parengė akad. Gintautas Dzemyda