• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris“ renginiai

2024 05 24

Apie 1968 m. poetei Marijai Katiliūtei-Lacrimai į rankas pateko M. K. Čiurlionio paveikslų atvirukų rinkinys, įkvėpęs poetę sukurti sonetus. Vėliau poetė lankėsi M. K. Čiurlionio muziejuje ir žvelgdama į M. K. Čiurlionio paveikslus sukūrė 153 sonetus. „Poezijos pavasario“ rengėjai pakvietė skaitovę Aldoną Daučiūnienę dalyvauti festivalio programoje, kurioje – jos režisuota literatūrinė, muzikinė ir dailės kompozicija, parengta pagal Lacrimos eiles, M. K. Čiurlionio paveikslus ir muziką. „Rašytojų klube“ gegužės 18 d. įvyko poezijos ir muzikos valanda. Eilėmis džiugino skaitovė A. Daučiūnienė, muzikos garsais – pianistas Andrius Vasiliauskas ir arfininkė Joana Daunytė.

Iš kairės: Andrius Vasiliauskas, Aldona Daučiūnienė, Joana Daunytė.

Gegužės 21 d. „Poezijos pavasario“ vakaras-koncertas vyko Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Didžiojoje konferencijų salėje. Pradėdamas renginį jo vedėjas poetas Juozas Žitkauskas pasidžiaugė šiuo jau 60-ojo poezijos festivalio „ypatingu renginiu“, kuriame dalyvauti buvo pakviesti poetai – šių metų literatūrinių premijų nominantai ir laureatai. Pirmasis savo poeziją, parašytą „savo gimtąja tarme“ – žemaitiškai, skaitė poetas Justinas Kubilius, už knygą „Dā dongou nematont, bet žemē jau žėnont“ nominuotas Dionizo Poškos premijai ir ją gavęs. Diana Paklonskaitė už eilėraščių rinkinį „Gėlės kaip šunys“ buvo nominuota Maironio, „Poezijos pavasario“ ir S. Nėries premijoms. Jaunas poetas Tadas Zaronskis skaitė eiles iš debiutinės knygos „Spalvinimo knygelė draugams“, nominuotos Zigmo Gėlės premijai. Alvydas Valenta už aštuntąją poezijos knygą – rinktinę „Amerikos atradimas, arba Vaizduotės šokis“ buvo nominuotas „Poezijos pavasario“, Maironio ir Vilniaus miesto mero premijoms, pastarąją poetas ir gavo. Albinas Galinis paskaitė eilėraščių iš rinktinės „Saulėgrįža“, nominuotos „Poezijos pavasario“, Maironio ir Eduardo Mieželaičio premijoms. Ne vieną apdovanojimą jau pelniusios jaunosios kartos poetės, literatūrinių renginių organizatorės Patricijos Gudeikaitės knyga „Kontaktas“ šiais metais buvo nominuota Zigmo Gėlės premijai.

Renginio vedėjas džiaugėsi, kad „jubiliejinio „Poezijos pavasario“ laureatas Vytautas Kaziela yra ne iš didmiesčio, ne iš sostinės, o iš regiono – iš Utenos“. Šio autoriaus knyga „Neatsimerk, Viešpatie“ buvo nominuota ir Maironio premijai, o 2023 m. „Metų knygos“ rinkimuose pripažinta geriausia poezijos knyga.

Muzikiniais intarpais renginį pagyvino pianistų, tarptautinių konkursų laureatų Sonatos ir Roko Zubovų atliekami Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Antonino Dvoržako, Edvardo Grygo kūriniai.

 

Baigdamas vakarą jo vedėjas poetas J. Žitkauskas pristatė šiųmetį „Poezijos pavasario“ almanachą, padėkojo festivalio rengėjams „Rašytojų klubui“ bei Lietuvos rašytojų sąjungai ir pakvietė susirinkusiuosius į dar likusius festivalio renginius tiek Vilniuje, tiek visoje Lietuvoje.

LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ informacija
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA