• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Jauniesiems mokslininkams paskirtos verslo įsteigtos stipendijos

2024 06 04

Lietuvos mokslų akademijoje (LMA) įvyko LMA Jaunosios akademijos kartu su Matematikos, fizikos ir chemijos mokslų bei Technikos mokslų skyriais organizuojama ir asociacijos INFOBALT, įmonių grupės „Novian“ bei Visorių informacinių technologijų parko (VITP) remiama 12-oji jaunųjų mokslininkų konferencija „Fizinių ir technologijos mokslų tarpdalykiniai tyrimai“. Svarbiausi šios konferencijos tikslai: susipažinti su jaunųjų mokslininkų atliekamais tyrimais matematikos, fizikos, biochemijos, chemijos, astronomijos, kosmoso, gynybos ir kvantinių technologijų, elektronikos, informatikos, mechanikos, energetikos, medžiagotyros, statybos inžinerijos mokslų ir jų sandūrų srityse, apžvelgti jaunųjų mokslininkų mokslinių interesų problematiką.

Iš kairės: LMA Jaunosios akademijos narė Lina Mikoliūnaitė, akad. Leonas Valkūnas, LR Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė, LMA prezidentas Jūras Banys, akad. Gintautas Dzemyda, asociacijos INFOBALT vadovas Simonas Černiauskas.

Pirmojo etapo metu konferencijos dalyviai išklausė vieni kitų pranešimus. Iš viso dalyvavo beveik 50 dalyvių iš daugelio Lietuvos mokslo institucijų: Fizinių ir technologijos mokslų centro, Vilniaus universiteto, VILNIUS TECH, Kauno technologijų universiteto, Lietuvos energetikos instituto ir kitų. Organizacinio komiteto ekspertai atskirose sekcijose išklausė, aptarė bei įvertino kiekvieną pranešimą ir atrinko geriausiuosius INFOBALT ir VITP stipendijų konkursams. Asociacijos INFOBALT bei VIPT atskiros komisijos papildomai išklausė atrinktus pranešimus, atliko galutinį vertinimą ir jauniesiems mokslininkams skyrė konferencijos stipendijas, kurios nugalėtojams buvo įteiktos gegužės 29 d. Mokslų akademijoje vykusiame iškilmingame renginyje.

Muzikinis sveikinimas. Atlikėjas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos prof. Astos Krikščiūnaitės dainavimo klasės studentas kontratenoras Vaidas Bartušas ir koncertmeisterė Svaja Skučienė.

Renginį pradėjo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos prof. Astos Krikščiūnaitės dainavimo klasės studentas kontratenoras Vaidas Bartušas bei koncertmeisterė Svaja Skučienė, kurie susirinkusiesiems padovanojo du muzikinius kūrinius. Renginį vedė LMA Matematikos, fizikos ir chemijos mokslų skyriaus pirmininkas akad. Leonas Valkūnas. Konkurso nugalėtojus sveikino LMA prezidentas Jūras Banys, LR Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė, asociacijos INFOBALT atstovas Tomas Vitkus. Kalbėjusieji pasidžiaugė, kad ši fizinių ir technologijos mokslų krypčių konferencija yra jau dvyliktoji, kad jai dėmesį skiria LR Vyriausybė, gausus būrys verslo organizacijų. Taip pat buvo prisiminta COVID-19 pandemijos situacija, kai moksliniai tyrimai ir duomenų mokslas padėjo ją suvaldyti tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje. Pažymėta, kad verslas be mokslo yra niekas, kaip ir mokslas be verslo, taigi šis bendradarbiavimas turi būti plečiamas per tokius renginius.

INFOBALT stipendijų konkurse buvo atrinkti aštuoni laureatai. INFOBALT komisija skyrė vieną pagrindinę stipendiją (2 000 EUR), dvi papildomas (po 1 000 EUR) ir penkias skatinamąsias stipendijas (po 200 EUR):

Pagrindinė stipendija ir I vieta skirta:

  • Gediminui Usevičiui – „Metilamonio švino chlorido struktūrinių ir dinamikos tyrimai naudojant elektronų paramagnetinio rezonanso spektroskopiją“.

Pagrindinės stipendijos ir II–III vietos skirtos:

  • Michailui Semenišin – „Purškimo dronų dreifas ir jo kontrolė adjuvantų pagalba“;
  • Justinui Turčak – „EPR spectrometer with arbitrary waveform generation“.

Kitiems dalyviams skirtos skatinamosios stipendijos:

  • Paulai Baltaševičiūtei – „Environmental Impact on the Structural and Optoelectronic Behavior of Mixed Tin-Lead Perovskites“;
  • Muhammadui Haris „Green Hydrogen Generation Enhancement Employing Plasmonic Nanoparticles“;
  • Oskarui Klimašauskui – „Dirbtiniu intelektu grindžiamas vairavimo maršruto skaičiavimas“;
  • Rokui Lemežiui – „Hibridinių kalcio fosfatų kietojo kūno BMR tyrimas“;
  • Justinai Ramonaitei – „Giliojo mokymosi metodu grindžiamas triukšmo paveikto kalbos signalo kokybės ir suprantamumo gerinimas“.

Visorių informacinių technologijų parko konkursui buvo atrinkti keturi pranešimai, iš kurių vienas buvo apdovanotas pagrindine stipendija (1 500 EUR) bei du – skatinamąja stipendija (po 750 EUR):

  • Rūta Stankevičiūtė – „Itin kompaktiškos konstrukcijos su staigaus išlinkimo elgsena daugialypiui stabilumui“;
  • Aida Drevilkauskaitė – „Krūvininkus pernešantys sluoksniai perovskitiniams saulės elementams“;
  • Rusnė Ivaškevičiūtė-Povilauskienė – „Terahercinių pluoštų formavimas trumpo nuotolio duomenų perdavimo 6G sistemose“;
  • Simonas Ramanavičius – „MXenų pritaikymas geriamojo vandens kokybės įvertinimui ir teršalų pašalinimui“.

Parengė LMA Jaunosios akademijos narė Lina Mikoliūnaitė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA