• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Šventinis vokalinio ansamblio „Inmezzo“ koncertas Lietuvos mokslų akademijoje

2024 06 06

Birželio 4 d. į Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Didžiąją konferencijų salę rinkosi gausus būrys vokalinio ansamblio „Inmezzo“ gerbėjų. Prieš 20 metų įžymios Lietuvos operos solistės (mecosopranas), pedagogės, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) profesorės Aušros Stasiūnaitės įkurtas vokalinis ansamblis gyvuoja ir šiandien. Pirmasis ansamblio koncertas įvyko 2004 m. Europos geografiniame centre Europos dieną. Koncertas buvęs labai svarbus, nes jaunos merginos dainavo drauge su įžymiuoju maestro Virgilijumi Noreika, akomponuojant Lietuvos radijo ir televizijos lengvosios muzikos orkestrui (vadovas Jaroslavas Cechanovičius). Koncertuoti jas tuomet pakvietė Muzikų rėmimo fondas. Nuo šio gimtadienio ir prasidėjo ansamblio koncertinis gyvenimas.

Prof. A. Stasiūnaitė susirinkusiems gerbėjams papasakojo, kaip kilusi idėja suburti tokį ansamblį: „Aš tuo metu turėjau gerų studenčių, baigiančių akademiją, norėjosi, kad jos dažniau išeitų į sceną, kad jas pažintų, dažniau matytų žiūrovai. Tad man kilo mintis iš savo studenčių suburti ansamblį „Inmezzo“ ir kartu su jomis koncertuoti. Pradėjome su keliomis: Lina Urniežiūtė, Ieva Kaminskaitė, Živilė Dvarionytė ir puiki pianistė Nijolė Baranauskaitė.“ Šio sumanymo išskirtinumas tas, kad prasidėjo LMTA dainavimo katedros docentės A. Stasiūnaitės ir jos dainavimo klasės studenčių bendra sceninė veikla. Ansamblio repertuare – populiari klasika ir jos interpretacijos, lietuvių autorių dainos, operų ir operečių arijos, miuziklų fragmentai. Tai jaunatviškas, žavus ir aktyviai į šių dienų muzikinį gyvenimą įsiliejantis kolektyvas. Koncertą pradėjo dabartinės sudėties ansamblio dalyvės „Barkarole“ iš Žako Ofenbacho operos „Hofmano pasakos“.

 

Renginio vedėjos – šių eilučių autorės – kalbinama profesorė ir ansamblio dalyvės atskleidė žiūrovams ansamblio gyvavimo istoriją, jo sopranų kaitą, vis įsiliejant naujoms atlikėjoms, žavingai dainavo savo repertuaro dainas, dalijosi koncertų įspūdžiais, pasakojo įsimintinas ir juokingas istorijas, netikėtai ištinkančias gastrolių po Lietuvą metu. Papasakojo, kad atėjus į ansamblį Raimondai Janutėnaitei prasidėjo naujas kolektyvo etapas. Jai kilusi mintis surengti labdaros koncertus, renkant lėšas sudegusiai Labanoro bažnyčiai atstatyti. Jos vykdė projektą „Atstatykime Labanoro bažnyčią“ ir įteikė bažnyčios klebonui nemažai žmonių suaukotų bei per koncertus visoje Lietuvoje uždirbtų pinigų. Aušra Liutkutė pažymėjo, kad jas sujaudinęs vienas klausytojas, paaukojęs net 6 tūkst. litų. Kiekvienas sopranas į programą įsiliejo su savo kūriniu. A. Liutkutė, dainavusi sakralinę muziką, su kolegėmis atliko Loido Vėberio „Pie Jesu“ ir „Requiem“. 2014 m. buvo išleistas ansamblio kompaktinis diskas, sukurti vaizdo klipai, dainuota per televiziją, važinėta po visą Lietuvą.

 

Renginio vedėja pažymėjo, kad ansamblis „Inmezzo“ buvo ir yra aktyvus Lietuvos mokslų akademijos renginių talkininkas, savo atliekamais puikiais kūriniais papuošęs ne vieną skyriaus „Mokslininkų rūmai“ organizuotą renginį, šventes, koncertavęs mokslininkų ar kitų visuomenei nusipelniusių žmonių pagerbimo vakaruose, šioje salėje šventęs ir savo 10-metį. Sveikindama kolektyvą 20-ojo gimtadienio proga  Aldona Daučiūnienė paskaitė porą savo mėgstamo poeto Henriko Radausko eilių. Dabartinės sudėties ansamblis: Rasa Dzimidaitė, Raimonda Janutėnaitė, Lina Urniežiūtė ir pianistė Nijolė Baranauskaitė atliko kompozitoriaus Algimanto Raudonikio specialiai ansambliui sukurtą dainą „Mamos pasaulis“. Ilona Pliavgo žavingai atliko ispanų kompozitoriaus Vinčenco di Čiaros „Ispanę“, koncerte skambėjo Rimvydo Racevičiaus ir Stasio Žlibino „Atsiliepk dainoj“,  Leo Delibo ,„Gėlių duetas“ iš operos „Lakmé“, Sebastjano de Iradjero daina „Balandėlė“, kurią į lietuvių kalbą išvertė pati A. Stasiūnaitė.

 

Ansamblis „Inmezzo“ yra surengęs daug koncertų Ukrainai remti, dalyvavęs festivaliuose Prahoje, Bratislavoje. Atlieka klasikinę ir populiariąją muziką. Atlikėjos džiaugiasi kolektyvo darna, visos dėkojo savo dėstytojai A. Stasiūnaitei, vadindamos savo mokytoja, mama, sakė – „dirbame Lietuvai“. Visus labai sujaudino ansamblio atliekamos Gintarės Jautakaitės daina „Viešpaties lelija“ ir finalinis Luidžio Dencos kūrinys „Funiculi, funicula“. Sužavėta publika apdovanojo ansamblį audringais plojimais, gėlėmis ir rėmėjų dovanota kosmetika.

Šis renginys, autorės nuomone, labiausiai atitiko ankstesniais metais „Mokslininkų rūmų“ rengto renginių ciklo „Profesorius ir jo mokykla“ formatą. Tad galėtų atgimti, pagerbiant mokslininkus ir kitų sričių profesorius bei jų mokinius!

Parengė LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA