• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Pasirašyta dvišalio mokslinio bendradarbiavimo sutartis su Moldovos mokslų akademija

2024 06 13

Birželio 12 d. Kišiniove vyko iškilmingas Moldovos mokslų akademijos dienos minėjimas, skirtas 63-iajam akademijos gimtadieniui. Į šį renginį pasirašyti dvišalio mokslinio bendradarbiavimo sutarties su Moldovos mokslų akademija (MMA) buvo nuvykę Lietuvos mokslų akademijos (LMA) prezidentas Jūras Banys ir viceprezidentas Zenonas Dabkevičius. Renginyje dalyvavo ir sveikinimo kalbą sakė J. E. Lietuvos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Moldovoje Tadas Valionis.

Renginį pradėjo Moldovos MA prezidentas Jonas Tigineanu (Ion Tighineanu). Jis perskaitė pranešimą, kuriame apžvelgė Moldovos mokslų akademijos istoriją ir šiandienos darbus. Dėmesys buvo skirtas ir bendradarbiavimo su Lietuvos mokslu istorijai, pažymėti Lietuvos integracijos į Europos Sąjungą pasiekimai.

Nuotoliu susirinkusiuosius pasveikino Rumunijos akademijos prezidentas, MMA garbės narys Joanas-Aurelis Popas (Ioan-Aurel Pop). Nobelio medicinos premijos laureatas, MMA garbės narys, Berklio universiteto (JAV) profesorius Rendis Šekmenas (Randy Schekman) taip pat tarė sveikinimo žodį nuotoliu, prisiminė savo apsilankymą Moldovoje. Renginio dalyvius pasveikino ir Moldovos žemės ūkio ir maisto pramonės ministras Vladimiras Bolea (Vladimir Bolea).



Iš kairės: LR ambasadorius Tadas Valionis, mokslų akademijų prezidentai Jūras Banys ir Jonas Tigineanu, Moldovos žemės ūkio ir maisto pramonės ministras Vladimiras Bolea.

Svarbi renginio akimirka buvo dvišalio mokslinio bendradarbiavimo sutarties tarp Lietuvos mokslų akademijos ir Moldovos mokslų akademijos pasirašymas. Ją pasirašė prezidentai J. Banys ir J. Tigineanu. Ši sutartis suteiks impulsą glaudesniam Lietuvos ir Moldovos akademijų bendradarbiavimui. Sutarties pasirašymo proga J. E. Lietuvos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Moldovoje T. Valionis apžvelgė Lietuvos ir Moldovos bendradarbiavimą, pažymėjo istorinę atsiveriančią galimybę Moldovos Respublikai tapti Europos Sąjungos visateise nare. „Mokslas ir švietimas yra bet kurios šalies pažangos kertiniai akmenys“, – pažymėjo ambasadorius. MMA prezidentas J. Tigineanu išreiškė viltį, kad 2024 m. birželio 12 d. taps ta data, kuri duos pradžią bendroms svarbioms dvišalio bendradarbiavimo iniciatyvoms.

Po sutarties pasirašymo pirmieji naujų medžiagų bandiniai keliaus į Lietuvos laboratorijas. 

Toliau prezidentas J. Banys perskaitė pranešimą apie Lietuvos mokslų akademijos veiklą. Jis pristatė LMA, jos mokslinių skyrių veiklą, ypatingas dėmesys buvo skirtas akademijos pastarųjų metų darbams ir pasiekimams. LMA prezidentas pasidžiaugė galimybe apsilankyti ir arčiau susipažinti su Moldovos mokslų akademija. Palinkėjo akademijai sėkmės visuose darbuose.

 

Prezidentas J. Banys pristato LMA veiklą.

Renginį vainikavo Moldovos mokslų akademijos apdovanojimų įteikimas. MMA Mokslo, inovacijų ir meno galerijoje (Auksinėje salėje) buvo atidaryta fotografijos, meno ir tyrėjų pasiekimų paroda.

Iš kairės: LMA prezidentas Jūras Banys, informacijos ekspertas Robertas Viljamsas, Moldovos MA prezidentas Jonas Tigineanu, LMA viceprezidentas Zenonas Dabkevičius Moldovos MA iškilmių salėje.

Prie Moldovos MA rūmų (pastatyti 1961 m.) su informacijos ekspertu Robertu Viljamsu ir MMA prezidentu.

Renginys vyko rumunų ir anglų kalbomis. Renginio įrašą galima peržiūrėti čia: https://www.youtube.com/watch?v=Ab9c5G4xm24

Iškilmingo renginio pabaigoje muzikantai dovanojo moldaviškus ir lietuviškus kūrinius.

Parengė vyriausioji specialistė tarptautiniams ryšiams Violeta Skirgailienė
Zenono Dabkevičiaus nuotraukos