• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

16-oji tarptautinė konferencija „Skaitmeninis verslas ir intelektualizuotos sistemos“

2024 07 11 Birželio 30 d. – liepos 3 d. Lietuvos mokslų akademijoje vyko 16-oji tarptautinė Baltijos šalių konferencija „Skaitmeninis verslas ir intelektualizuotos sistemos“ (Baltic DB&IS 2024).
Baltic DB&IS – tai tarptautinis renginys, skirtas aptarti informatikos mokslo naujoves, taikomas skaitmeniniam verslui, ir kompiuterinių sistemų intelektualizavimą. Jis suteikia galimybes Baltijos jūros regiono, Europos ir pasaulio šalių mokslininkams, praktikams ir doktorantams keistis tyrimų rezultatais ir kylančiomis idėjomis. Nuo pat pirmosios konferencijos 1994 m. Trakuose ši konferencija vyksta kas dvejus metus vienoje iš trijų Baltijos šalių – Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Šiemet konferencija mini savo 30-metį, ją organizavo trys Lietuvos mokslo institucijos: Vilniaus universitetas, Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VILNIUS TECH) ir Lietuvos mokslų akademija, taip pat Lietuvos kompiuterininkų sąjunga.

 
Konferencijos atidarymas. Iš kairės: akad. Gintautas Dzemyda, dr. Jolita Ralytė, dr. Audronė Lupeikienė

Per šiuos 30 metų konferencijos tematika palaipsniui vystėsi nuo duomenų bazių ir informacinių sistemų inžinerijos iki verslo skaitmeninimo ir išmaniųjų sistemų kūrimo. Sparčių technologinių pokyčių eroje, kai skaitmeninimas persmelkia kiekvieną mūsų gyvenimo sritį, įmonėms kyla nemažai iššūkių dėl sudėtingų naujovių ir prisitaikymo kintančioje aplinkoje. Ši konferencija atlieka forumo, skirto aptarti pažangiausius mažai tirtų sričių tyrimus (angl. frontier research), dalytis idėjomis ir numatyti intelektualizuotų sistemų transformacinį potencialą keičiant skaitmeninio verslo ekosistemas, funkciją.
 

Dr. Jolita Ralytė (Ženevos universitetas, Šveicarija)

Baltic DB&IS 2024 programoje buvo keturių pasaulyje žinomų mokslininkų pranešimai: „Link aktyvaus išvadų darymo išskirstytam intelektui skaičiavimų kontinuume“ (Schahram Dustdar, Vienos technologijos universitetas); „Užtikrinti įžvalgas: sprendimų priėmimo įgalinimas duomenimis grindžiamose aplinkose“ (Maribel Yasmina Santos, Minjo universitetas); „Administracinės naštos mažinimas sveikatos priežiūros srityje: ontologinis pokalbių interpretavimas medicininėms ataskaitoms generuoti“ (Sjaak Brinkkemper, Utrechto universitetas) ir „Informacijos sauga skaitmeniniame versle ir intelektualiose sistemose“ (Raimundas Matulevičius, Tartu universitetas).
 

Dr. Audronė Lupeikienė (VU)

Pagrindinėje konferencijoje skaityti 16 pranešimų. Jie atrinkti prieš tai recenzavus pateiktus mokslinius straipsnius. Autoriai gavo mažiausiai tris atsiliepimus iš tarptautinio programos komiteto, kuriame dalyvavo 50 narių iš 21 šalies. Konferencijos ir jos forumo pranešimų autoriai atstovavo 15 šalių, tokioms kaip Estija, Graikija, Italija, Kipras, Latvija, Lietuva, Lenkija, Prancūzija, Švedija, Tunisas, Turkija, UK.

 
Konferencijos dalyviai

Pranešimuose buvo aptarti originalūs mokslinių tyrimų rezultatai: paradigmos, metodai, modeliai, algoritmai, kūrimo įrankiai (verslo skaitmeninimo ir intelektualių sistemų kūrimo srityse). Daugumoje pranešimų buvo kalbama apie dirbtinio intelekto metodus, tokius kaip mašininis mokymasis, gilusis mokymasis ir natūralios kalbos apdorojimas. Neužmirštos ir programų sistemų inžinerijos, skaitmeninio verslo ir visuomenės problemos, tokios kaip skaitmeninių verslo sistemų efektyvumas, lygiagreti inžinerija, tvarumas, ekologinis projektavimas, mokymasis ir švietimas, duomenų rinkimas ir apdorojimas, duomenų analizė, vaizdų apdorojimas ir sauga.
 

Akad. Gintautas Dzemyda ir Latvijos universiteto profesorius Juris Borzovs


Be pagrindinės konferencijos programos vyko konferencijos forumas ir doktorantų konsorciumas. Konferencijos forumo tikslas – suteikti platformą mokslininkams ir praktikams pristatyti naujas idėjas, atvejų tyrimus ir aiškinamąsias teorijas bei gauti grįžtamąją auditorijos nuomonę. Iš pateiktų 36 darbų po recenzavimo buvo atrinkti 8 pranešimai, pristatyti konferencijos forume. Pirmąją konferencijos dieną vykęs doktorantų konsorciumas suteikė doktorantams galimybę pristatyti savo tyrimus vyresniems mokslininkams ir kolegoms iš įvairių akademinių institucijų, gauti konstruktyvių atsiliepimų. Doktorantų konsorciumo metu jaunieji mokslininkai galėjo užmegzti ryšius su kitų šalių kolegomis.

 
VU Duomenų mokslo irskaitmeninių technologijų instituto mokslininkai. Iš kairės:dr. Martynas Sabaliauskas, Laima Paliulionienė, dr. Saulius Maskeliūnas, dr. Jolanta Miliauskaitė

Nuoširdžiai dėkojame konferencijos priežiūros, programos ir organizaciniam komitetui už skirtą laiką ir sėkmingą konferenciją. Taip pat dėkojame visiems autoriams, kad pasidalijo savo darbų rezultatais ir išvadomis, aktyviai dalyvavo ir diskutavo. Iki susitikimo Estijoje 2026 metais.

Parengė VU Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų instituto
Kibersocialinių sistemų inžinerijos grupės vadovė doc. dr. Audronė Lupeikienė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA