• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Lietuvos jaunieji mokslininkai Lindau mieste susitiko su Nobelio premijos laureatais

2024 07 11

Šią vasarą Lindau (Vokietija) vyko susitikimas su Nobelio premijos laureatais. Šis 73-iasis susitikimas buvo skirtas fizikai. Jame dalyvavo apie 37 Nobelio premijos laureatai bei vienas Fildso (Fields) medalio (dažnai vadinama Nobelio premijos atitikmeniu matematikos srityje) laureatas. Lietuvos mokslų akademija (LMA) yra pasirašiusi Savitarpio supratimo memorandumą su Lindau Nobelio laureatų susitikimų taryba bei Lindau Nobelio premijos laureatų susitikimų prie Konstancos ežero fondu ir gali nominuoti tris talentingiausius studentus ir jaunuosius mokslininkus dalyvauti šiame renginyje.

Konkursas buvo organizuojamas keliais etapais – Lietuvoje ir Vokietijoje. Po atrankos Vokietijoje šiais metais kvietimo dalyvauti sulaukė apie 600 jaunųjų mokslininkų, tris iš jų nominavo LMA: dokt. Gediminas Usevičius (Vilniaus universitetas), dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė (Vilniaus universitetas) ir LMA Jaunosios akademijos narys dr. Julius Vengelis (Vilniaus universitetas).

Be to, Europos molekulinės biologijos organizacija (EMBO) dalyvauti šiame renginyje nominavo dar vieną jaunąją mokslininkę iš Lietuvos – dokt. Farzaneh Alipoor (Vilniaus universitetas). Taip pat renginyje dalyvavo ir daugiau užsienyje studijuojančių bei dirbančių lietuvių jaunųjų mokslininkų: dr. Laura Šerkšnytė (Miuncheno technikos universitetas, Vokietija), dr. Aleksas Mazeliauskas (Heidelbergo universitetas, Vokietija) bei dokt. Ona Ambrozaitė (Džono Hopkinso universitetas, Jungtinės Amerikos Valstijos).


Lietuviai jaunieji mokslininkai Lindau vykusiame susitikime. Iš kairės: dr. Laura Šerkšnytė, dokt. Gediminas Usevičius, dr. Julius Vengelis, dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė ir dr. Aleksas Mazeliauskas

Lindau mieste vykusiame susitikime jaunieji mokslininkai iš viso pasaulio (apie 90 skirtingų šalių) turėjo galimybę dalyvauti susitikimuose su Nobelio premijos laureatais, kur pristatė savo tyrimus, apmąstė savo karjerą ir kalbėjosi su atrinktais jaunaisiais mokslininkais. Renginio programa buvo labai įvairi: ją sudarė bendros Nobelio premijos laureatų paskaitos, paskaitos Nobelio laureatų pasirinkta tema (angl. Agora Talk), viešosios diskusijos (Panel Discussion), atviros diskusijos su atskirais Nobelio premijos laureatais (Open Exchange), partnerių mokslo pusryčiai (Partner Science Breakfasts), pietūs su Nobelio premijos laureatais (Laureate Lunches) ir mokslo pasivaikščiojimai (Science Walks), kur jaunieji mokslininkai rūpimus klausimus su laureatais galėjo aptarti uždarose grupėse. Taip pat pristatyti nauji formatai – jaunųjų mokslininkų sesija (Next Gen Science) ir idėjų mainai (Scientific Exchange Among Young Scientists), kuriuose savo mokslinių tyrimų rezultatus pristatė keliolika balsavimu atrinktų jaunųjų mokslininkų.

Paskutinę renginio dieną vainikavo išvyka į Mainau salą Konstancos ežere. Čia jaunųjų mokslininkų akivaizdoje visi dalyvavę Nobelio premijos laureatai pasirašė Trečiąją Mainau deklaraciją, kuria šį kartą siekiama atkreipti dėmesį į pražūtingą branduolinių ginklų panaudojimo riziką.

„Susitikimas Lindau viršijo visus mūsų lūkesčius. Įžanginėje kalboje buvo pasakyta, kad jauniesiems mokslininkams tai yra vienintelė galimybė dalyvauti šiame susitikime, antroji būtų nebent patys laimėtumėme Nobelio premiją, o tai tik pabrėžė šio susitikimo unikalumą. Programa buvo sudėliota taip, kad maksimaliai skatintų bendravimą tarp Nobelio laureatų ir dalyvių. Nobelio premijos laureatai buvo labai atviri ir šiltai bendravo su jaunaisiais mokslininkais. Jie labai aistringai kalbėjo apie mokslą ir savo atradimus, dalijosi asmeniniu mokslinės karjeros keliu. Kartu su kolegomis esame labai dėkingi Lietuvos mokslų akademijai už suteiktą galimybę dalyvauti šiame susitikime“, – įspūdžiais dalijosi dr. M. Mackoit-Sinkevičienė.

Susitikime dalyvavę jaunieji mokslininkai tampa Lindau alumnų (Lindau Alumni) bendruomenės nariais.

Plačiau apie 73-iąjį susitikimą su Nobelio premijos laureatais skaitykite:
https://www.lindau-nobel.org/

 
Parengė LMA Jaunosios akademijos narys dr. Julius Vengelis
Dr. Alekso Mazeliausko nuotrauka