• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Lietuvos mokslų akademijos nariui profesoriui habilituotam daktarui Mifodijui Sapagovui – 85

2024 07 12

Liepos 12 d. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) nariui prof. Mifodijui Sapagovui sukako 85 metai.

Lietuvos mokslų akademijos bendruomenė nuoširdžiai sveikina Jus gražios sukakties proga ir linki stiprybės, įsimintinų gyvenimo akimirkų ir geriausios kloties Jums ir Jūsų artimiesiems.

 
Ne tik matematikos guru, bet ir bitininkas

Akademikui profesoriui habilituotam daktarui Mifodijui Sapagovui sukanka 85 metai. Skaičius gražus, bet dirbant kartu su profesoriumi, kasdien išgirstant jo naujas idėjas, aptariant naujus matematinius rezultatus, tikrai jie nieko nepasako apie profesorių, Mokytoją.

Kadangi minime šį gražų jubiliejų, tai negalime nepavardyti svarbių prof. M. Sapagovo mokslinės karjeros etapų. Pirmiausia tenka žavėtis, kaip sėkmingai buvo derinamas laikas moksliniam darbui ir administracinei veiklai (Matematikos ir informatikos instituto direktoriaus pavaduotojas, vėliau direktorius ir gausybė visuomeninių pareigybių). Pastaroji reikalavo daug svarbių ir netrivialių sprendimų, bet tai buvo ir unikali galimybė vystyti naują kryptį Lietuvos matematikoje – skaitinius netiesinių diferencialinių lygčių sprendimo metodus ir matematinio modeliavimo darbus. Vėl stebėtinai sėkmingai buvo derinami fundamentiniai tyrimai (sukurta stipri mokykla, parengti gabūs mokiniai, kurie energingai vystė šios tematikos tyrimus) ir taikomieji tyrimai.

Mokslinė profesoriaus veikla buvo įvertinta dviem Lietuvos mokslo premijomis, jam suteiktas Lietuvos nusipelniusio mokslo veikėjo vardas.  M. Sapagovas buvo išrinktas Lietuvos mokslų akademijos nariu korespondentu (vėliau tikruoju nariu).

Uždavinių su nelokaliomis kraštinėmis sąlygomis rezultatai gerai žinomi užsienio mokslininkams, pastarieji aktyviai dalyvauja profesoriaus organizuojamose tarptautinėse konferencijose. Ir vėl negalima nepaminėti, kad sudėtingos uždavinių formuluotės dažnai atsirasdavo nagrinėjant naujus taikomuosius uždavinius. Gebėjimas pamatyti naujas tendencijas, matematinio modeliavimo galimybes yra ypač svarbus dabar, kai aktyviai vystomos virtualaus modeliavimo, dirbtiniu intelektu paremtos technologijos.

Paminėsime, kad ši M. Sapagovo veiklos kryptis įvertinta ir tarptautiniu lygiu, jis 2002 metais  išrinktas tarptautinio konsorciumo ECMI (Europos konsorciumas „Matematika pramonėje“) garbės nariu.

Tačiau mums, profesoriaus mokiniams, ypač svarbi galimybė reguliariai susitikti su Mokytoju neformalioje aplinkoje. Planuojamos trumpos kavos pertraukėlės dažnai išsilieja į gana ilgas bei turiningas diskusijas – ir pokalbių tematika būna apie viską – aišku, dažniausiai jos prasideda mokslinėmis temomis, tačiau vėliau...  Kaip įdomu išgirsti daugiau apie profesoriaus ilgametį pomėgį – bitininkystę. Norint, ir čia randame mokslinių klausimų, pabandykite panagrinėti, kaip bitės užlipdo korio akutes. Labai artimi klausimai vienai iš M. Sapagovo mokslinio darbų temų – laisvųjų paviršių modeliavimas architektūroje ir statybų industrijoje. 

Sveikiname profesorių M. Sapagovą šio gražaus jubiliejaus proga ir linkime įdomių veiklų!

LMA Matematikos, fizikos ir chemijos mokslų skyriaus vardu akad. Raimondas Čiegis