• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Kaip bendradarbiaus Lietuvos mokslų akademija ir Lietuvos bankas?

2024 07 17

Š. m. liepos 16 d. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) prezidentas Jūras Banys ir viceprezidentas Zenonas Dabkevičius, susitikę su Lietuvos banko valdybos pirmininku Gediminu Šimkumi, aptarė galimas LMA ir Lietuvos banko bendradarbiavimo idėjas bei iniciatyvas, skatinant ekonomikos ir finansų sričių mokslinę veiklą. Tikimasi, kartu vykdyti bendras veiklas, skatinant aktyvius mokslininkus, įamžinant žymių Lietuvos ekonomistų akademikų atminimą.

LMA ir Lietuvos bankas jau turi sėkmingos bendradarbiavimo patirties. 2008 m. buvo pasirašyta LMA ir Lietuvos banko sutartis dėl bendradarbiavimo skiriant akademiko, 1942 m. gegužės – 1943 m. kovo mėn. ėjusio Mokslų akademijos pirmininko pareigas, ir pirmojo Lietuvos banko valdytojo prof. Vlado Jurgučio premiją. Lietuvos banko valdybos įsteigta premija buvo skiriama už reikšmingus mokslo darbus Lietuvos bankininkystės, finansų, pinigų ir makroekonomikos srityse. 2008 m. ji atiteko Arūnui Dulkiui, prof. Juozui Galkui ir prof. habil. dr. Stanislovui Sajauskui už knygą „Lietuvos monetos. Lithuanian Coins“, 2010 m. – akad. Antanui Tylai ir dr. Vytautui Valvoniui už monografiją „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės iždas per dvidešimtmetį karą (1648–1667)“, 2012 m. – dr. Vladui Terleckui už monografiją „Bankininkystė Lietuvoje 1795–1915 m.“, 2015 m. – dr. Gediminui Vaskelai už monografiją „Tautiniai aspektai Lietuvos ūkio politikoje 1919–1940 metais“.


Iš kairės: Lietuvos banko valdybos pirmininkas G. Šimkus ir LMA prezidentas J. Banys

Susitikimo metu atkreiptas dėmesys, kad svarbu skatinti mokslininkus ne tik už mokslo publikacijas, bet taip pat už plėtojamus Lietuvos ekonomikos ir finansų mokslinius tyrimus. Be to, būtų tikslinga įprasminti ne tik akad. V. Jurgučio, bet ir akad. Eduardo Vilko bei kitų žymių ekonomistų atminimą.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas G. Šimkus taip pat apžiūrėjo LMA erdves, kuriose ateityje būtų galima organizuoti bendrus renginius ekonomikos, finansų plėtros ir kitomis temomis. LMA prezidentas J. Banys padovanojo svečiui istorinę apybraižą apie LMA rūmus, kurie pastatyti XX a. pradžioje kaip Valstybinio banko skyrius, LMA iniciatyva išleistų mokslo populiarinimo knygų.

Tikimasi, kad ateityje įvyks dar ne vienas toks susitikimas, kurio metu bus išgrynintos LMA ir Lietuvos banko bendradarbiavimo kryptys.


Parengė LMA prezidento vyriaus. referentė Evelina Baronienė