• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Aptarta nacionalinių akademijų veikla, susijusi su dirbtiniu intelektu

2024 09 05

Rugsėjo 4 d. vyko internetinis seminaras „Orientavimasis dirbtinio intelekto srityje: nacionalinių akademijų perspektyvos“ (Navigating the Artificial Intelligence Landscape: Perspectives from National Academies). Lietuvos mokslų akademijai (LMA) šiame seminare atstovavo LMA Technikos mokslų skyriaus pirmininkas akad. Gintautas Dzemyda.

Dirbtinio intelekto (DI) technologijoms vis labiau skverbiantis į įvairias mūsų gyvenimo sritis – nuo sveikatos priežiūros ir švietimo iki valdymo bei pramonės – nacionalinėms mokslų, medicinos ir inžinerijos akademijoms labai svarbu suprasti ir aktyviai formuoti DI kūrimo ir naudojimo kryptį. Sparti dirbtinio intelekto pažanga ne tik suteikia transformacinį potencialą, bet ir kelia didelių iššūkių, įskaitant etinius klausimus, privatumo problemas ir poreikį sukurti tvirtas reguliavimo sistemas. Nacionalinės akademijos dėl savo autoriteto, daugiadisciplininės kompetencijos ir įsipareigojimo laikytis mokslinio sąžiningumo principų turi išskirtines galimybes šiems iššūkiams spręsti.

Tarptautinė mokslų akademijų sąjunga (The InterAcademy Partnership, IAP) ir Pasaulinė meno ir mokslo akademija (The World Academy of Art and Science, WAAS) rengė šį internetinį seminarą, kad išnagrinėtų nacionalinių akademijų veiklą, susijusią su dirbtiniu intelektu, taip pat perspektyvas, kaip akademijos galėtų pasinaudoti savo išskirtine padėtimi, kad formuotų dirbtinio intelekto plėtrą ir taikymą taip, kad būtų orientuojamasi į žmogų, pirmenybė būtų teikiama etikos standartams ir skatinamas platesnis mokslo ir technologijų taikymas visuomenės labui.

Tai pirmas toks tarpakademinis susitikimas šia tema. Nutarta koordinuoti bendras pastangas. Iš pradžių reikėtų parengti atskirų akademijų vykdomų veiklų ir dabartinės gerosios patirties apžvalgą.


LMA Technikos mokslų skyriaus informacija
IAP iliustracija