• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Giedraičių giminės dovana Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekai

2024 09 09

Rugsėjo 6 d. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Vrublevskių bibliotekoje apsilankė svečiai iš Jungtinės Karalystės – Giedraičių giminės palikuonys, atvežę vertingą kultūros krovinį, menantį vieną šios garbingos giminės atstovų – Mykolą Joną Henriką Giedraitį (Michał Jan Henryk Giedroyć). Jo sūnų Michalą Greihamą Daumantą Giedraitį (Michal Graham Dowmont Giedroyć) su šeima sutiko LMA Vrublevskių bibliotekos direktorius dr. Sigitas Narbutas ir LMA prezidentas Jūras Banys. 


Susitikimo dalyviai LMA Vrublevskių bibliotekos saugyklos terasoje.

Tarp bibliotekai šįkart dovanotų eksponatų: paskutinio II Lenkijos Respublikos prezidento Vladislovo Račkevičiaus (Władysław Raczkiewicz) plunksnakotis, Žemaičių vyskupo Merkelio, II LR senatoriaus Tadeušo (Tadeusz) ir paties M. J. H. Giedraičio portretai, Vilniaus kraštovaizdžiai ir kiti meno bei raštijos artefaktai.

Verta prisiminti, kad Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) kunigaikščių palikuonis M. J. H. Giedraitis 2009 m. Vrublevskių bibliotekai dovanojo per 1 100 egz. knygų ir kitų spaudinių kolekciją. Pagrindą sudarė Lietuvos ir Lenkijos valstybės raidos tyrinėjimai Europos istorijos kontekste, knygos, leistos Londono, Oksfordo, Kembridžo leidyklose XX a. 7–9 dešimtmečiais. Perduodama šią dovaną Rouzmari Giedraitienė (Rosemary Giedroyć) pažymėjo: „Kaip Mykolo žmona ir bendramintė aš žinau‚ kaip jis nuoširdžiai mylėjo šią biblioteką ir praleido daug laimingų valandų tarp šių foliantų, kuriuos čia matote. Tai truko daugiau kaip šešiasdešimt metų. Tai yra jo meilės įrodymas savo tėvynei Lietuvai ir jūs čia matote jo biblioteką, įgavusią naujus namus.“


Giedraičių dovanoti artefaktai.

M. J. H. Giedraitis buvo aeronautikos inžinierius ir istorikas. Jis tyrinėjo LDK vidurinių amžių, kunigaikščių Giedraičių giminės istoriją. Nuo 1993 m. finansavo ir koordinavo lėšų rinkimą įvairiems kultūros projektams Lietuvoje. Pavyzdžiui, 1999 m. finansiškai parėmė Merkelio Giedraičio ir Mikalojaus Daukšos paminklo Varniuose statybą. Oksforde mirusio M. J. H. Giedraičio pelenai su urna 2018 m. palaidoti Videniškių bažnyčioje, Palaimintojo Mykolo Giedraičio koplyčioje, kunigaikščių Giedraičių giminės kriptoje.

Giedraičiai buvo LDK didikų giminė, kurios ištakos siekia XIII amžių. LDK kariuomenės 1528 m. sąraše paminėta net 80 kunigaikščių Giedraičių. Taigi, giminė buvo dinamiška, plati, o jos palikuonys nuveikė daug reikšmingų darbų Lietuvai. Pavyzdžiui, Mykolas Giedraitis (apie 1425–1485) buvo vienuolis, 2018 m. paskelbtas palaimintuoju (dalį gyvenimo jis praleido Lietuvoje). XVI a. antrojoje pusėje – XVII a. pradžioje ypač pasižymėjo Žemaičių vyskupas, lietuvių raštijos veikėjas Merkelis Giedraitis (apie 1536–1609). Jo paskatinimu LDK išleistos pirmosios lietuviškos knygos, pasirodė M. Daukšos darbai. Vyskupas rengė lietuviškai mokančius kunigus. Džiugu, kad šis Giedraičių ryšys su Lietuva išlieka stiprus.


Parengė dr. Rolandas Maskoliūnas, vyriaus. specialistas ryšiams su visuomene
Giedraičių giminės herbas iš
vle.lt, Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA