• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Jaunoji akademikė dalyvavo Strasbūre vykusiame Europos jaunosios akademijos narių susirinkime

2024 09 10

Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Jaunosios akademijos narė doc. dr. Viktorija Vaštakaitė-Kairienė dalyvavo kasmetiniame Europos jaunosios akademijos narių visuotiniame susirinkime, vykusiame Strasbūro universiteto Supramolekulių mokslo ir inžinerijos institute, Prancūzijoje.

Susitikime dalyvavo jaunieji akademikai iš Norvegijos, Vengrijos, Ispanijos, Nyderlandų, Jungtinės Karalystės, Lenkijos, Vokietijos, Šveicarijos Kipro.

Per visuotinį susirinkimą pristatyta Europos jaunosios akademijos veiklos ataskaita ir nauji akademijos nariai. Pastaraisiais metais dauguma narių tapo alumnais. Siekiant išlaikyti pastovų narių skaičių ir labiau išplėsti akademijos veiklą, priimta 40 naujų narių iš fizinių ir inžinerijos, gyvybės, socialinių ir humanitarinių mokslų sričių.


Jaunoji akademikė doc. dr. Viktorija Vaštakaitė-Kairienė kartu su Europos jaunosios akademijos tarybos nariais.

Jaunieji akademikai išklausė Academia Europaea, Europos humanitarinių mokslų, literatūros, teisės ir mokslų akademijos, prezidentės prof. dr.  Marjos Makarov (Marja Makarow) pranešimą apie akademijos veiklą ir planuojamus renginius, vienas jų – dalyvavimas G20 susitikime.

Per pastaruosius metus Europos jaunosios akademijos tarybos nariai priėmė sprendimą pakeisti nuostatus, kuriems pritarta balsavimu. Naujuoju prezidentu išrinktas profesorius dr. Skotas Bremeris (Scott Bremer) iš Bergeno universiteto (Norvegija). Taip pat išrinkti nauji tarybos nariai, kurie dirbs ateinančius dvejus metus.

Šiais metais didelis dėmesys skirtas mokslinių tyrimų kūrybiškam vaizdavimui paveiksluose, filmuose ir pan. Šio užsiėmimo metu pranešimą skaitė žymus menininkas profesorius Eimonas Okeinas (Eamon OʼKane).

Antrąją susirinkimo dieną nauji nariai supažindino su savo atliekamais medicinos, istorijos, fizikos krypčių tyrimais. Aptartas Europos jaunosios akademijos įsitraukimas formuojant mokslo politiką, taip pat įsitraukimas į įvairias akademines organizacijas. Susirinkimo pabaigoje vyko mokymai apie empatišką vadovavimą mokslininkų grupėms ir tyrimams. Jų metu jaunieji akademikai dalijosi patirtimi apie vadovavimą kitiems jauniesiems mokslininkams, doktorantams, dėl to kylančius iššūkius ir atrastus sprendimo būdus.

2025 m. Europos jaunosios akademijos narių kasmetinis susirinkimas vyks Barselonoje, Ispanijoje.

LMA Jaunosios akademijos informacija