• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Lietuvos mokslų akademijoje aptartas informacinių technologijų tolesnis vystymas sveikatos apsaugos sistemoje

2024 09 13

Rugsėjo 10 d. Lietuvos mokslų akademijoje (LMA) vyko LMA ir Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos organizuota apskritojo stalo diskusija „IT ir sveikatos vadyba“. Renginį vedė Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos viceministras dr. Olegas Niakšu, LMA Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus pirmininkas akad. prof. Limas Kupčinskas ir LMA Technikos mokslų skyriaus pirmininkas akad. prof. Gintautas Dzemyda. Dalyvavo didžiausių Lietuvos ligoninių, Sveikatos apsaugos bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijų, Valstybinės ligonių kasos, Registrų centro, Lietuvos universitetų atstovai.

 
Iš kairės: LR sveikatos apsaugos viceministras dr. Olegas Niakšu ir LR švietimo, mokslo ir sporto viceministras dr. Justas Nugaras.

Renginyje vykusios diskusijos apėmė kelias kryptis: sveikatos vadybos problemos universitetinėse ir respublikinėse ligoninėse bei sveikatos informatikos specialistų rengimas Lietuvos universitetuose. Švietimo, mokslo ir sporto viceministras dr. Justas Nugaras pristatė ministerijos siūlymus ir veiklas specialistams rengti.

 
Prof. Audronė Jakaitienė ir akad. Limas Kupčinskas.

Prof. Audronė Jakaitienė pristatė sveikatos vadybos ir bioinformatikos specialistų rengimo galimybes Vilniaus universitete (VU). Sveikatos informatikos specialisto veikla gali apimti informacinių technologijų (IT) kūrimo ir priežiūros, sveikatos informacijos vadybos ir duomenų analitiko sritis. Vilniaus universitete IT kompetencijas galima įgyti pasirinkus Programų sistemų, Informacinių technologijų ir Informacinių sistemų inžinerijos bakalauro studijų programas. Duomenų mokslo bakalauro ir magistro programos padeda ugdyti duomenų analitiko kompetencijas, tačiau jose nėra medicinos specializacijų. Artimiausios programos sveikatos informatikui VU būtų Bioinformatikos bakalauras ir Sistemų biologijos magistras. Pastarojoje yra kursas „Sveikatos informatika“, kuriame dėstoma apie medicinos registrus, duomenų protokolus, supažindinama su kitomis tik medicinoje aktualiomis informatikos žiniomis. Jai pritarė VU profesorė akademikė Olga Kurasova.

Akad. Limas Kupčinskas pažymėjo, kad, deja, dauguma universitetuose bioinformatiko specialybę baigusių specialistų dirba ne bioinformatikais, o informatikais ir programuotojais įvairiose institucijose, ir pasiūlė kaip galimą problemos sprendimą papildomai dėstyti bioinformatikos kursą biologinio profilio ar visuomenės sveikatos būsimiems specialistams. Taip sumažėtų šios srities specialistų trūkumas gyvybės moksluose ir sveikatos apsaugos sistemoje.

Diskusijos dalyviai susipažino ne tik su Lietuvos ligoninių IT sprendimais ir su tuo susijusia veikla, bet ir su Registrų centro (atstovavo Registrų centro Paslaugų valdymo direktorė Diana Vilytė) bei Valstybinių ligonių kasų (Aurimas Baliukevičius) patirtimi. Diskusija parodė, kad šiandien pagrindinė problema yra ne informacinių technologijų įranga, bet kvalifikuotų specialistų trūkumas. Sveikatos informatikos specialisto veikla gali apimti IT kūrimo ir priežiūros, sveikatos informacijos vadybos ir duomenų analitiko sritis. Taip pat reikia bioinformatikų. Sutarta, kad tokias apskritojo stalo diskusijas reikia tęsti, siekiant kuo labiau išnaudoti informacinių technologijų teikiamas galimybes sveikatos vadybai Lietuvoje gerinti.

Parengė LMA Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus pirmininkas akad. Limas Kupčinskas ir LMA Technikos mokslų skyriaus pirmininkas akad. Gintautas Dzemyda
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA