• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Ar daržo augalus dar auginsime laukuose?

2024 09 18

Rugsėjo 16–18 d. Kaune vyko 4-oji tarptautinė konferencija „Sodininkystės ir daržininkystės mokslinės aktualijos ir inovacijos 2024“ (SAIH2024), kurią organizavo Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centras, Lietuvos mokslų akademija ir Šiaurės šalių žemės ūkio mokslo federacija (NJF).

Konferencijoje pranešimus apie sodininkystės ir daržininkystės aktualijas skaitė mokslininkai iš Bulgarijos, Italijos, Švedijos, Vokietijos, Irano ir Lietuvos. Pristatyti 4 plenariniai ir 21 žodinis pranešimas sesijose „Augalų fiziologija ir genetika sodininkystės strategijoms“, „Augalų atsaku pagrįstos auginimo technologijos“, „Augalų apsauga ir produktų kokybė“ bei „Tvarus auginimas ir biologinė įvairovė“.

Bulgarijos mokslų akademijos Augalų fiziologijos ir genetikos instituto profesorė dr. Irina Vaseva teigė, kad pastaraisiais dešimtmečiais dėl besitęsiančios klimato krizės padažnėjo ekstremalių klimato reiškinių, pavyzdžiui, užsitęsęs kritulių trūkumas, potvyniai, neįprastai aukšta ar žema temperatūra. Siūlomose naujose technologijose turėtų būti atsižvelgiama į ekologinius augalų selekcijos reikalavimus.

Vienas iš žingsnių kuriant augalų atsparumo sausrai strategijas yra suprasti sąveikas, sukeliančias tinkamą augalų atsaką į stresą. Kaip vieną galimų šios problemos sprendimo būdų Italijos Bolonijos universiteto Žemės ūkio ir maisto mokslų katedros profesorius dr. Frančeskas Orsinis (Francesco Orsini) siūlo vertikalųjį ūkininkavimą. Jo teigimu, naujausi tyrimai parodė, kad vertikalusis ūkininkavimas ypač pasiteisina esant ribotam išteklių (vandens ir maisto medžiagų) prieinamumui.

Švedijos žemės ūkio mokslų universiteto profesorė Beatričė Alsanius (Beatrix Alsanius) pabrėžė dirbtinio apšvietimo svarbą grybinių augalų patogenų kontrolei uždaros aplinkos daržininkystėje. Vokietijos Bonos universiteto profesorius Nazimas Gruda (Nazim Gruda) atkreipė dėmesį į pažangių technologijų ir duomenų integracijos svarbą, siekiant išsaugoti vaisių ir daržovių kokybę įvairiuose tiekimo grandinės etapuose.

SAIH2024 – puiki proga pristatyti tyrimų rezultatus, keistis idėjomis bei patirtimi ir sužinoti atsakymą į klausimą, ar ateityje daržo augalus dar auginsime laukuose.

Parengė akad. Giedrė Samuolienė