• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Moldovos mokslų akademijos prezidento vizitas

2024 09 20

Moldovos mokslų akademijos (MMA) prezidentas Jonas Tigineanu (Ion Tighineanu) rugsėjo 19 d. viešėjo Lietuvos mokslų akademijoje (LMA) bei kitose Lietuvos mokslo ir studijų institucijose. Šių metų birželį akademijų vadovai pasirašė dvišalio mokslinio bendradarbiavimo sutartį. Liepos 4 d. buvo surengta virtuali konferencija, skirta Lietuvos ir Moldovos mokslų akademijų bendradarbiavimo perspektyvoms aptarti. Lietuvoje vykusiame susitikime Lietuvos mokslų akademijos prezidentas Jūras Banys ir LMA viceprezidentas Zenonas Dabkevičius svečiui pristatė LMA ir jos veiklą, parodė akademijos pastatą. Akademijų vadovai dar kartą išsakė pasirengimą vykdyti aktyvų dvišalį bendradarbiavimą.


Iš kairės: Moldovos mokslų akademijos prezidentas prof. Jonas Tigineanu ir Vilniaus universiteto rektorius akad. Rimvydas Petrauskas.

MMA prezidentą prof. J. Tigineanu priėmė Vilniaus universiteto (VU) rektorius prof. Rimvydas Petrauskas. Svečiui buvo surengta ekskursija po VU biblioteką. Jis aktyviai domėjosi universiteto ir Lietuvos mokslo istorija.

 
Iš kairės: LMA Jaunosios akademijos narys prof. Mantas Šimėnas, Moldovos mokslų akademijos prezidentas prof. Jonas Tigineanu ir LMA prezidentas Jūras Banys.

Prof. J. Tigineanu  yra fizikos mokslų atstovas, tad didelio jo susidomėjimo sulaukė pažintinė išvyka į VU Fizikos fakulteto laboratorijas. MMA vadovas apsilankė ir Lazerinių tyrimų centre. Su Lietuvos fizikos mokslo pasiekimais svečią supažindino prof. J. Banys, VU Fizikos fakulteto atstovai, tarp kurių buvo ir LMA Jaunosios akademijos nariai prof. Mantas Šimėnas ir dr. Julius Vengelis.


Iš kairės: VU Gyvybės mokslų centro Biotechnologijos instituto direktorius prof. Vytautas Smirnovas, Moldovos mokslų akademijos prezidentas prof. Jonas Tigineanu ir LMA prezidentas Jūras Banys.

Prof. J. Tigineanu taip pat lankėsi VU Gyvybės mokslų centre. Su šios institucijos veikla bei pasiekimais supažindino Biotechnologijos instituto direktorius prof. Vytautas Smirnovas. MMA prezidentas lankėsi ir VU bibliotekos padalinyje Saulėtekio mokslų ir studijų slėnyje. Svečią visur lydėjo ir apie Lietuvos mokslo pasiekimus pasakojo prezidentas J. Banys. Visų pokalbių metu buvo kalbėta ir apie konkrečias galimybes Moldovos mokslininkams bendradarbiauti su aplankytų Lietuvos mokslų centrų mokslininkais.

Parengė vyriausioji specialistė tarptautiniams ryšiams Violeta Skirgailienė
Virginijos Valuckienės (iš priėmimo LMA) ir Violetos Skirgailienės (iš vizitų Vilniaus universitete) nuotraukos

GALERIJA