• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Jaunųjų akademikų viešnagė Kauno technologijos universitete

2024 09 23

Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Jaunosios akademijos atstovai rugsėjo 12 d. lankėsi Kauno technologijos universitete (KTU). Čia šį kartą vyko tradicinis rudens Jaunosios akademijos (JA) išvykstamasis posėdis. Per susitikimą aptartos LMAJA veiklos naujienos ir aktualijos, taip pat susipažinta su KTU dirbančių kolegų – jaunųjų akademikų – mokslinėmis laboratorijomis ir atliekamais tyrimais Cheminės technologijos fakultete bei Santakos slėnyje.

Jaunųjų akademikų susitikimas prasidėjo nuo ekskursijos po istorinį Vytauto Landsbergio-Žemkalnio projektuotą laboratorijos kompleksą, šiuo metu priklausantį KTU Cheminės technologijos fakultetui. Tarpukaryje šis kompleksas buvo moderniausias Baltijos šalyse ir vienas geriausių Rytų Europoje. Kartu tai yra vienas ryškiausių Lietuvos XX a. modernizmo pavyzdžių.


LMA Jaunosios akademijos nariai KTU chemijos fakulteto rūmuose esančioje tarpukario tyrimų laboratorijoje.

Jaunieji akademikai taip pat turėjo progą apsilankyti Silikatų technologijos katedros bei Maisto mokslo ir technologijos katedros laboratorijose. Šio vizito metu jie susipažino su fakulteto studijų kryptimis, vykdomais moksliniais eksperimentais bei naujausia laboratorine įranga.

Lankantis Kauno technologijos universiteto Silikatų technologijos katedros laboratorijoje.

Aplankę nemažai Cheminės technologijos fakulteto laboratorijų, pamatę daugybę sudėtingų įrenginių ir šiek tiek atgaivinę primirštas chemijos mokslo žinias, akademikų būrys KTU studentų miestelio arterija, Studentų g., patraukė Santakos slėnio link. Čia įsikūrę ir kiti KTU fakultetai: Statybos ir architektūros, Elektros ir elektronikos, Informatikos, Matematikos ir gamtos mokslų, Mechanikos inžinerijos ir dizaino, bei padaliniai: biblioteka, naujasis laboratorijų centras „M-Lab“, KTU gimnazija bei kiti. Slėnyje akademikai galėjo iš arti pamatyti Medžiagų mokslo instituto laboratorijas bei susipažinti su startuolių veiklomis. Akademikų susitikimą įkvepiančiai baigė KTU bendruomenės reikalų prorektorė doc. dr. Evelina Meilienė. Ji pristatė universitetą, jo pokyčius, ateities viziją ir pabrėžė jaunųjų akademikų indėlio svarbą siekiant universiteto augimo ir inovacijų.

Jaunieji akademikai Kauno technologijos universiteto Medžiagų mokslo instituto laboratorijoje.

LMAJA akademikų susitikimą KTU organizavo Jaunosios akademijos Technologijos mokslų sekcijos nariai dr. Gintarė Kručaitė, dr. Anatolijus Eisinas ir dr. Tomas Tamulevičius.


Parengė dr. Rūta Ubarevičienė ir dr. Tomas Tamulevičius
LMAJA nuotraukos