• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Lietuvos mokslų akademijos tikrajam nariui prof. habil. dr. Audriui Beinoriui – 60

2024 09 28

Rugsėjo 28 d.Lietuvos mokslų akademijos tikrajam nariui prof. habil. dr. Audriui Beinoriui  sukanka 60 metų.

Lietuvos mokslų akademijos prezidiumas bei Humanitarinių ir socialinių mokslų skyrius nuoširdžiai sveikina Jus jubiliejaus proga.

Esate vienas aktyviausiai besireiškiančių Lietuvos filosofijos, kultūros, religijotyros tyrėjų, indologijos ir budizmo tradicijų žinovų.

Jūsų mokslinių tyrimų kryptys – Indijos filosofija ir religija, budizmas Indijoje ir Azijoje (jogačaros mokykla), Rytų filosofijos recepcija Vakaruose, Azijos divinacinės praktikos, kosmologija ir astrologija, kultūrinė psichologija, lyginamoji religijotyra, pokolonijinės studijos, hermeneutika –rodo platų, neeilinį Jūsų interesų lauką, išskirtinę erudiciją ir kompetenciją.

Svarūs Jūsų mokslinio darbo rezultatai: išleistos keturios monografijos, mokslo darbų rinktinė, du senųjų Indijos šaltinių vertimai, per 30 senųjų Indijos šaltinių vertimų fragmentų, per 100 mokslo straipsnių recenzuojamuose užsienio ir Lietuvos leidiniuose, pranešimai tarptautinėse mokslo konferencijose, kviestinės paskaitos užsienio mokslo tyrimų centruose, ekspertinė veikla, mokymai ir konsultacijos verslui, mokslo populiarinimo darbai, daugybė viešųjų paskaitų, diskusijų, radijo ir TV pokalbių bei interviu žiniasklaidoje.

„Keliautojas, vertėjas, orientalistas, išminties ieškotojas“, – taip Jus apibūdina kolegos. Verčiate ne tik iš anglų, rusų, vokiečių, prancūzų kalbų, bet ir iš sanskrito ir pali kalbų, daug rašote ir keliaujate, esate išvažinėjęs visą Aziją. Ne tik išvažinėjęs, bet daug kur gyvenęs ir dirbęs. Mokslinės stažuotės, gavus dotacijas ar stipendijas, Kinijoje, Indijoje, Jungtinėje Karalystėje, Danijoje, Belgijoje, Austrijoje, Suomijoje, Norvegijoje, Islandijoje, Prancūzijoje, Japonijoje, JAV. Tarptautiniai dėstymo vizitai Islandijoje, Indijoje, Maltoje, Belgijoje, Estijoje.

Jūsų gilių mokslinių žinių, entuziazmo, organizacinių gebėjimų dėka Vilniaus universitete sukurta  Azijos studijų ir tyrimų sistema yra solidžiausia tokia akademinė institucija Baltijos šalyse. Beveik per trisdešimt metų įsitvirtinusios Azijos studijos Vilniaus universitete, – pradedant nuo Orientalistikos centro, Konfucijaus instituto, kurių vadovas buvote, – leido parengti mokslui, kultūrai ir verslui reikalingiausius Azijos regionų specialistus, formuoti mokslu pagrįstą Rytų kultūros sampratą, skatinti Rytų ir Vakarų dialogą.

Dėkodami už nuoširdų bendradarbiavimą su Lietuvos mokslų akademija, Humanitarinių ir socialinių mokslų skyriumi, linkime Jums, mielas Akademike, atradimų džiaugsmo, kūrybinės versmės, naujų veikalų, sėkmės ir asmeninės laimės.


Prezidentas akad. Jūras Banys
Humanitarinių ir socialinių mokslų skyriaus pirmininkas akad. Vytautas Nekrošius
2024 m. rugsėjo 28 d.

---------------------

- Apie Indiją, Hinduizmą ir kitas religijas, religiją apskritai bei apie tai, kaip tokios temos įtraukė žmogų, kažkada studijavusį žemėtvarkos projektavimą, kviečiame paklausyti 2024 03 02 LRT radijo laidą „Apie epizodą“. Švelnūs tardymai. VU Indologijos ir budizmo studijų profesorius dr. Audrius Beinorius.

- 2024 05 17 LRT radijo laida „Apie epizodą“. Audrius Beinorius: artimiausias ezoterizmo sinonimas – slaptumas. Tai ką tyrinėja mokslininkai?

- 2024 06 18 „Žinių radijo“ laida „Persona grata“. Ar Lietuvoje yra nors vienas tikras jogas?