• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Biotechnologijų miesto atidarymas arba eikim daryti darbų!

2024 09 27

Rugsėjo 26 d. šalia Molėtų plento esančiame biotechnologijų mieste „Bio City“ atidarytas Genų terapijos centras. Miestelio šeimininkas, akademikas, įmonių grupės „Northway“ įkūrėjas, profesorius Algirdas Vladas Bumelis savo sveikinimo kalboje padėkojo gausiai susirinkusiesiems: „Šiandien yra biotechnologų šventė, kadangi atidarome tikrai puikų kompleksą, skirtą ne praeičiai, bet ateičiai. Tai yra genų terapijos kompleksas. Vaistai gydo pasekmes, o visų pasekmių priežastis yra genuose. Jeigu genas niekam tikęs arba sugadintas, jis virsta baltymu, negalinčiu organizmui padėti normaliai funkcionuoti. Šitas centras padės organizmui pataisyti geną. Toks genas koduos teisingus baltymus ir padės organizmui įveikti įvairias negalias. Čia toks idealus požiūris į gyvenimą, tačiau genų terapija yra sveikatos apsaugos ir medicinos ateitis. Nutardami tokį centrą pastatyti Lietuvoje, man regis, pasielgėme labai teisingai. Centras yra tik pradžia didelio projekto, pavadinto „Bio City“. Tą „Bio City“ mes toliau statysime šiame sklype. Einam daryt darbų!“


Akad. Algirdas Vladas Bumelis.

Toliau V. A. Bumelis supažindino svečius su „Bio City Group“ veikla. Bus pastatyti šeši fabrikai, kurių teritorija lygi 15-kai futbolo aikščių, sukurta 2 400 naujų darbo vietų. Čia veiks 6 skirtingi kompleksai: Genų terapijos, Mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros bei virusologijos centrai, Kamieninių ląstelių tyrimų ir 3D biospausdinimo laboratorijos. Anot projekto autorių, biotechnologijų miestas kurs didžiulę ekonominę, intelektinę bei visuomeninę naudą ir garsins Lietuvos vardą pasaulyje. Investicijoms reikia 7 mlrd. eurų. „Milijardas mums Lietuvoje – nebe pinigai“, – juokavo akademikas. A. V. Bumelis nepraranda vilties, kad tai padės Lietuvai iki 2030-ųjų 5 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) gauti iš biotechnologijų srities.

Akademiką sveikino ir Lietuvos Respublikos Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė: „Mielas profesoriau, mieli susirinkusieji! Kai galvojau, ką norėčiau pasakyti tokia iškilminga proga, iš pradžių pagalvojau, kad maža mūsų valstybė, kaip ir kitos panašios valstybės, esame truputį nedėkingoje padėtyje, siekdami lenktyniauti inovacijų srityje. Galvodami apie vietas, kur pritraukiami talentai, prisimename Silicio slėnį, Londono Sitį. Ir suprantame, kad vietos, traukiančios talentus, turi daugiau pinigų. Mažoms valstybėms, neseniai atkūrusioms savo nepriklausomybę, reikia dvigubai, trigubai, o kartais ir dešimtgubai pasistengti, kad galėtų išsikovoti savo vietą tose lenktynėse. Kita vertus, pagalvojus apie kelią, kurį nuėjome per šiuos beveik 35-erius metus, negalima nematyti, kad mums pavyko sukurti globalioje ekonomikoje esantį verslą. Pavyko perorientuoti verslo ryšius į Vakarus. Atsispirti įvairiam spaudimui. Visa tai yra didžiuliai mūsų ekonomikos pasiekimai, kaip ir ši nauja vieta, žyminti dar vieną mūsų žingsnį pirmyn. Tokie projektai neįmanomi be vieno labai aiškaus ingrediento – žmogaus. Žmogaus, turinčio idėją ir viziją, užsispyrusio veikti žmogaus. Ir toks žmogus yra profesorius Bumelis. Tuo nuoširdžiai tikiu, nes profesorių labai seniai pažįstu. Būna, kai kartais žmonės sako: „Kodėl turiu aukoti savo laiką, žinias, savo pinigus ir dar kažką daryti, kai ir taip daug nuveikiau.“ Bet ne profesorius Bumelis. Jis yra žmogus, visų pirma tikintis mokslu. Taip pat ir valstybe, jos žmonėmis. Tam jis skiria savo žinias, laiką ir kas dar yra labiau materialu – savo investicijas. Iš to gimsta tokie puikūs projektai kaip šis. Atvažiavau iš Seimo, kur šiandien Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistoriusas (Boris Pistorius) kalbėjo apie mūsų krašto gynybą, apie Vokietijos brigadą, kuri bus dislokuota Lietuvoje. Kalbėjo žmogus, kuris tikrai tiki tuo, ką kalba. Profesorius Bumelis irgi tiki tuo, ką kalba. Tas tikėjimas leis įgyvendinti ambicingą viziją.“

Respublikos Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė išsakė Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos nuomonę, kad Genų terapijos centras taps svarbia didžiausių Europos gyvybės mokslų ir biotechnologijos miestų dėlionės detale. Šis centras mums žada tikslesnį genetinių ligų gydymą, pažangesnę farmaciją bei mediciną ir geresnę gyvenimo kokybę. Tai nepaprastai vertinga investiciją į mūsų sveikatą ir šalies gerovę.

Susirinkusieji išgirdo apie komplekso veiklą. Pamatė reaktorius, kuriuose auginami mikroorganizmai bei žinduolių ląstelės. Genų terapijos centro atidaryme dalyvavo akademikai Eugenijus Butkus, Rūta Dubakienė, Eugenijus Arvydas Janulaitis, Gytis Juška, Limas Kupčinskas, Jonas Remigijus Naujalis, Kęstutis Sasnauskas, Česlovas Venclovas ir kiti.


Parengė Miglė Datkūnaitė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA