• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Bendradarbiaus Lietuvos ir Taivano mokslų akademijos

2024 10 01

Rugsėjo 26 d. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) prezidentas Jūras Banys, lankydamasis Taivano mokslų akademijoje „Academia Sinica“, kartu su jos viceprezidente Mei-Yin Chou pasirašė LMA ir Taivano mokslų akademijos „Academia Sinica“ savitarpio supratimo memorandumą.

Lietuvos ir Taivano mokslų akademijos sutarė skatinti ir plėtoti mokslininkų bendradarbiavimą vykdant mokslininkų, doktorantų ir studentų mainus, keičiantis informacija apie mokslo politiką ir dalijantis patirtimi. Konkrečios bendradarbiavimo iniciatyvos ateityje bus įformintos atskirais susitarimais.


Taivano mokslų akademijoje „Academia Sinica“.

Idėja pasirašyti Lietuvos ir Taivano mokslų akademijų savitarpio supratimo memorandumą brendo kelerius metus. 2023 m. pradžioje Lietuvos mokslininkų delegacija, kurioje buvo net keturi akademikai – LMA prezidentas J. Banys, viceprezidentas Zenonas Dabkevičius, Vilniaus universiteto mokslininkai Virginijus Šikšnys ir Romas Baronas, vyko į Taivaną, kur kartu su Taivano mokslininkais pristatė savo šalių mokslo pasiekimus, ieškojo galimybių glaudžiau bendradarbiauti, aktyvinti mokslinius mainus. Tų pačių metų liepą LMA viešėjo Taivano mokslų akademijos „Academia Sinica“ delegacija, vadovaujama jos prezidento Chun-Chih Liao.


Taivano mokslų akademijos „Academia Sinica“ Fizikos institute.

Po memorandumo pasirašymo LMA prezidentas J. Banys lankėsi Taivano mokslų akademijos „Academia Sinica“ Fizikos institute, apžiūrėjo jo laboratorijas ir tyrimams naudojamą įrangą. Didelio Taivano mokslininkų susidomėjimo sulaukė Fizikos institute J. Banio skaityta paskaita apie plataus spektro pažangių medžiagų dielektrinius matavimus ir Lietuvos mokslininkų pasiekimus šioje srityje. Kartu su Fizikos instituto direktoriumi Yuan-Hann Chang ir Kvantinės medžiagų fizikos grupės mokslininkais J. Banys diskutavo apie sąlygas pažangiems fizikos tyrimams vykdyti Taivane ir Lietuvoje.


Iš kairės: LMA prezidentas Jūras Banys ir Nacionalinio Cinghua universiteto prezidentas V. Džonas Kao.

Vizito metu LMA prezidentas lankėsi nacionaliniame Cinghua (Tsing Hua) universitete, kur kartu su jo prezidentu prof. V. Džonu Kao (W. John Kao) aptarė Lietuvos, Latvijos ir Taivano mokslininkų vystomus bendrus projektus, kitas bendradarbiavimo idėjas, taip pat apžiūrėjo universiteto miestelio infrastruktūrą, įdiegtas mokymo ir mokslinių tyrimų inovacijas. Cinghua universiteto studentai ir dėstytojai susidomėję klausėsi J. Banio pranešimo apie dielektrikų spektroskopiją.


LMA prezidentas Jūras Banys su nacionalinio Cinghua universiteto studentais.

Viešėdamas Taivane LMA prezidentas taip pat dalyvavo ir skaitė pranešimą tarptautiniame Elektros ir elektronikos inžinierių instituto (Institute of Electrical and Electronics Engineers, IEEE) organizuotame jungtiniame ultragarso, feroelektrikos ir dažnio valdymo simpoziume.


Parengė Evelina Baronienė, LMA prezidento vyriaus. referentė
Vidmanto Kalendros nuotraukos