• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Naujos modeliavimo galimybės technologijų tyrimuose ir praktikoje

2024 10 08

Rugsėjo 27 d. Lietuvos mokslų akademijoje (LMA) įvyko tarptautinis seminaras  „Diskrečiųjų elementų metodas – modeliai ir taikymai / DEM“, kuriame dalyvavo nemažai kolegų bei studentų iš VILNIUS TECH, Lietuvos energetikos instituto. Seminaro dalyvius pasveikino akademikas Gintautas Žintelis.

 
Akad. Gintautas Žintelis ir akad. Rimantas Kačianauskas.

Seminaras buvo skirtas sparčiai vystomo diskrečiųjų elementų metodo (DEM) aktualijoms pasaulyje ir Lietuvoje aptarti. Jį organizavo LMA Technikos mokslų skyriaus akademikai Rimantas Kačianauskas ir Algis Džiugys, kurie yra DEM pradininkai Lietuvoje.

 
Seminaro dalyviai.

Istoriškai DEM prasidėjo nuo birių medžiagų dinamikos modeliavimo, įskaitant smėlį, grūdus, farmacijos produktus, keramikos miltelius ir kita. Vėliau DEM evoliucionavo į skaitinių tyrimų įrankį, leidžiantį modeliuoti mikromechaninius ir įvairius fizikinius procesus, susijusius su mikrostruktūromis ir dalelių sistemomis.

 
Akad. Algis Džiugys.

Šiuo metu DEM plačiai naudojamas tirti ir tobulinti įvairius technologinius procesus, tokius kaip 3D spausdinimą, biokuro deginimą, birių medžiagų transportavimą, dalelių filtraciją, akustinę aglomeraciją, molekulinius procesus nanoskalėje ir kitus. DEM taip pat taikomas projektuojant pramoninius ir energetinius įrenginius.


Prof. Bernhardas Petersas (Bernhard Peters), akademikai Algis Džiugys ir Gintautas Žintelis, dr. Robertas Navakas, prof. Arnas Kačeniauskas.

Seminare buvo pristatyti Lietuvos mokslininkų fundamentinių ir taikomųjų tyrimų pasiekimai. Liuksemburgo universiteto profesorius Bernhardas Petersas (Bernhard Peters) pristatė diskrečiųjų elementų metodų perspektyvas, jų pritaikymą technologiniams ir pramoniniams uždaviniams spręsti. Buvo pristatyti tarptautinio COST bendradarbiavimo tinklo „ON-DEM“ veikla, tikslai ir aptartos galimybės mūsų mokslininkams jame dalyvauti.

Parengė LMA Technikos mokslų skyriaus pirmininkas Gintautas Dzemyda, akademikai Rimantas Kačianauskas ir Algis Džiugys
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA