• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Akademikų paskaitos Trečiojo amžiaus universiteto lankytojams

2024 10 09

Šį pavasarį Lietuvos mokslų akademija (LMA) pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Nacionaline trečiojo amžiaus universiteto asociacija (NTAUA). LMA įsipareigojo organizuoti ir kviesti NTAUA klausytojus į savo organizuojamus mokslo žinių sklaidos, kultūros ir meno renginius.

Spalio 1 d. įvyko specialiai NTAUA klausytojams akademiko Limo Kupčinsko parengta paskaita medicinine tematika „Virškinimo ligos – nauji pasiekimai ir mitai“.


Akad. Limas Kupčinskas.

Pradėdamas paskaitą LMA Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus pirmininkas akad. L. Kupčinskas teigė, kad šia paskaita nesieks platinti žinių apie ligų gydymą, bet norėtų praplėsti klausytojų akiratį ir supažindinti, kokie yra mokslo laimėjimai, kokios naujos gydymo galimybės virškinimo ligų srityje. Taip pat pakritikuoti žinomus mitus visuomenėje, kurie, deja, būna neteisingi. Jis prisipažino, kad šiuo metu yra Lietuvos sveikatos mokslo universiteto profesorius, anksčiau vadovavęs Gastroenterologijos klinikos Virškinimo skyriui Kaune.

 
Susidomėję Trečiojo amžiaus universiteto klausytojai.

Akad. L. Kupčinskas paskaitoje nagrinėjo aktualiausias mokslines virškinimo ligų problemas ir jų sprendimo svarbą visuomenės sveikatai. Pastaraisiais metais gastroenterologija, mokslas apie virškinimo ligas, pasiekė didelių laimėjimų – paskirtos net dvi Nobelio premijos: 2005 m. už skrandžio bakterijos, sukeliančios opaligę ir skrandžio vėžį, atradimą, o 2020 m. už hepatito C viruso, sukeliančio kepenų uždegimą, cirozę ir vėžį, atradimą. Akademikas papasakojo apie šių atradimų svarbą ir pritaikymą Lietuvos pacientų labui, atsakė į klausimus.

 
Centre Trečiojo amžiaus universiteto rektorė dr. Zita Žebrauskienė.

Nacionalinio trečiojo amžiaus universiteto asociacijos rektorė dr. Zita Žebrauskienė nuoširdžiai padėkojo akademikui už įdomią bei naudingą paskaitą ir pažadėjo ateityje dažnai lankytis LMA renginiuose.

LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ informacija
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA