• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Martas Sarma išrinktas Estijos mokslų akademijos prezidentu

2024 10 11

Lietuvos mokslų akademijos bendruomenė sveikina Martą Sarmą (Mart Saarma), kuris 2024 m. spalio 9 d. vykusiame Estijos mokslų akademijos narių visuotiniame susirinkime išrinktas naujuoju Estijos mokslų akademijos prezidentu.

M. Sarma pabrėžė, kad svarbiausias akademijos uždavinys – išlaikyti aukštai iškeltą Estijos mokslo vėliavą. „Estijos mokslas yra išskirtinis daugelyje sričių, ypač fundamentinių tyrimų. Būdamas Estijos mokslų akademijos prezidentu, ketinu gerinti Estijos mokslo kokybę, daugiau dėmesio skirdamas inovacijoms ir moksliniams tyrimams, kurie tiesiogiai susiję su Estijos vystymusi. Antra, norėčiau sukurti sistemą, kurioje nauji mokslinių tyrimų rezultatai ir technologijos būtų reguliariai pristatomi Estijos vyriausybei ir parlamentui, taip pat Estijos žmonėms, kad būtų prisidedama prie mokslu grįstų sprendimų priėmimo“, – sakė M. Sarma.


Rinkimų akimirka.

Akademijos narys M. Sarma yra Helsinkio universiteto Biotechnologijų instituto mokslinių tyrimų direktorius. 1990 m. jis buvo išrinktas Estijos mokslų akademijos nariu molekulinės biologijos srityje. Jis buvo arba šiuo metu yra keleto nacionalinių ir tarptautinių institucijų mokslo tarybų narys arba pirmininkas, taip pat keleto žurnalų redakcinių kolegijų narys. M. Sarma yra ir Suomijos technikos mokslų akademijos bei „Academia Europaea“ narys, Suomijos mokslų ir literatūros akademijos bei Švedijos karališkosios mokslų akademijos užsienio narys, Talino technologijos universiteto valdybos narys ir Tartu universiteto garbės daktaras.

Dabartinio Estijos mokslų akademijos prezidento Tarmo Somerė (Tarmo Soomere) antroji kadencija baigsis 2024 m. gruodžio 7 d. Pagal Estijos mokslų akademijos įstatymą, tas pats akademijos narys negali būti renkamas prezidentu daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės. Naujojo prezidento penkerių metų kadencija prasidės 2024 m. gruodžio 8 d.


Dabartinis Estijos mokslų akademijos prezidentas Tarmo Somerė (dešinėje) sveikina naująjį prezidentą Martą Sarmą.

Kandidatais į prezidentus akademijos skyriai taip pat pasiūlė akademijos narius Jaką Jarvą (Jaak Järv) ir Marisą Laną (Maris Laan). Daugiau kandidatūrų Generalinėje asamblėjoje nebuvo pateikta.

Parengta pagal Estijos mokslų akademijos informaciją
Reti Kokk nuotraukos