• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Europos žemės ūkio, maisto ir gamtos mokslų akademijų sąjungos renginiai Bukarešte

2024 10 14

Spalio 9–11 d. Rumunijos sostinėje Bukarešte Žemės ūkio ir miškų mokslų akademijoje vyko Europos žemės ūkio, maisto ir gamtos mokslų akademijų sąjungos (UEAA) valdybos posėdis, Generalinė asamblėja ir mokslinis simpoziumas „Naujos mokslo technologijos ir žemės ūkio pažanga“.

 
UEAA konferencijos atidarymas.

2000 m. įkurta UEAA jungia 26 Europos šalių akademijas, kurių 13 yra specializuotos žemės ir miškų ūkio mokslų akademijos, 13 – nacionalinės mokslų akademijos. UEAA tikslas yra inicijuoti fundamentinius ir taikomuosius žemės ūkio, maisto ir gamtos sričių mokslinius tyrimus bei jų rezultatų sklaidą, skatinti mokslininkus keistis informacija, bendradarbiauti su politikais, verslininkais ir visuomene. Keletą kartų per metus rengiami valdybos posėdžiai ir kas dvejus metus organizuojama Generalinė sąjungos asamblėja (ši yra 12-oji) bei mokslinė konferencija.

Valdybos posėdžiuose sprendžiami organizaciniai ir aktualūs veiklos klausimai, organizuojami susitikimai su Europos šalių politikais, rengiami dokumentai ir siūlymai sprendimus priimančioms institucijoms. Valdyboje iki šių metų buvo aštuoni nariai, vienas jų – Lietuvos mokslų akademijos (LMA) viceprezidentas akad. Zenonas Dabkevičius. Šiemet valdyba išplėsta iki 12 narių, kas dvejus metus trečdalį jų pakeičia kiti nariai.


UEAA valdybos posėdis.

UEAA 12-ojoje Generalinėje asamblėjoje tiesiogiai ir nuotoliu dalyvavo pakviesti UEAA steigėjai, nariai ir svečiai iš Rumunijos žemės ūkio akademijos, Žemės ūkio ministerijos, Žemės ūkio universiteto. Generalinėje asamblėjoje įvertinta dvejų metų (2022–2024) UEAA veikla, kurią pristatė UEAA prezidentė iš Slovakijos prof. Elena Horska (Elena Horská). Nors UEAA neturi daug išteklių, buvo organizuoti susitikimai ir konferencijos, bet svarbiausia, įvyko susitikimas su Europos Sąjungos mokslo direktorato atstovais ir pateiktos rezoliucijos dėl genų redagavimo technologijų kuo skubesnio naudojimo praktikoje, dėl miškų tvaraus naudojimo ir genetinių išteklių išsaugojimo.

Asamblėjoje išrinktas naujasis UEAA prezidentas 2024–2026 m. kadencijai – Rumunijos žemės ūkio ir miškų mokslų akademijos viceprezidentas prof. Joanas Jelevas (Ioan Jelev). Viceprezidentu išrinktas Albanijos mokslų akademijos atstovas prof. Nazimas Gruda (Nazim Gruda). Naujasis prezidentas pristatė savo ambicingą ateities viziją, kuri apima visų Europos šalių žemės ūkio akademijų ir Nacionalinių akademijų žemės ūkio skyrių įtraukimą į UEAA veiklą. Taip pat siūlė didesnį bendradarbiavimą ir operatyvų informacijos dalijimąsi tarp narių. Kvietė daugiau dėmesio skirti klimato kaitos, tvaraus ūkininkavimo, maisto saugos ir kokybės, ekosistemų paslaugų ir biologinės įvairovės problemoms spręsti. Pabrėžė, kad UEAA turi daugiau diskutuoti ir teikti siūlymus dėl greitesnio inovatyvių technologijų, tarp jų skaitmeninių ir procesinių, pritaikymo ir naudojimo žemės ūkyje.

Viceprezidentas N. Gruda siūlė daugiau dėmesio skirti naujajai mokslininkų kartai ugdyti ir įtraukti į akademinę veiklą – kurti jaunąsias akademijas ne tik nacionalinėse, bet ir specializuotose akademijose, įtraukti jaunuosius akademikus į UEAA valdybą.

 
UEAA Generalinė asamblėja ir konferencija.

Moksliniame simpoziume buvo skaityti pranešimai apie genų redagavimo technologijų ateitį, patogenams atsparių augalų veislių kūrimą, naujas technologijas auginant žemės ūkio augalus, apie genetinių išteklių išsaugojimo svarbą, gamtos saugojimą naudojant organines trąšas, tvarų miškų ir žemės ūkį pasitelkiant skaitmenines technologijas.

Plačiau apie UEAA veiklą – interneto svetainėje https://ueaa.info.

Renginių metu buvo galima daugiau sužinoti apie Rumunijos žemės ūkio ir miškų mokslų akademiją, kuri turi devynias sekcijas ir 22 specializuotas komisijas. Akademija jungia 12 žemės ūkio, gyvulininkystės, miškininkystės, mechanizacijos ir maisto institutų, du privačius mokslo plėtros institutus, 15 institutų filialų bei 57 regionines bandymų stotis. Iš viso akademijoje dirba 2 494 darbuotojai, iš kurių 840 mokslininkai.

 
Iš kairės: Rumunijos žemės ūkio ir miškų mokslų akademijos viceprezidentas prof. Joanas Jelevas (Ioan Jelev), LMA viceprezidentas Zenonas Dabkevičius ir Rumunijos žemės ūkio ir miškų mokslų akademijos prezidentas Valerius Tabara (Valeriu Tabără).

Rumunijos žemės ūkio ir miškų mokslų akademija valdo 36 tūkst. ha žemės, iš kurių 25 tūkst. ha ploto užima lauko augalai, 4 900 ha – sodai, 2 900 ha – pašarinė žemė ir 3 100 ha skirti kitoms ūkio reikmėms.

Daugiau apie Rumunijos žemės ūkio ir miškų mokslų akademiją – interneto svetainėje https://www.asas.ro/.

Renginių metu vyko visų institutų suorganizuota kasmetinė rudeninė paroda, kurioje pristatomi naujausi pasiekimai.

 
Rumunijos žemės ūkio ir miškų mokslų akademijos parodos akimirka.


Parengė LMA viceprezidentas akad. Zenonas Dabkevičius
Autoriaus nuotraukos