• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Lietuvos mokslų akademijos delegacija viešėjo Albanijoje

2024 10 22

Lietuvos mokslų akademijos (LMA) delegacija – prezidentas Jūras Banys, viceprezidentas Zenonas Dabkevičius, Matematikos, fizikos ir chemijos mokslų skyriaus pirmininkas Leonas Valkūnas bei vyriausioji specialistė tarptautiniams ryšiams Violeta Skirgailienė (šio teksto autorė) spalio 15–18 d. lankėsi Albanijos mokslų akademijoje (AMA) ir kitose šios šalies mokslo ir studijų institucijose. Tai buvo atsakomasis mūsų akademijos atstovų vizitas – 2023 m. rugsėjį AMA delegacija lankėsi LMA.

2023 m. buvo pasirašyta Lietuvos ir Albanijos mokslų akademijų dvišalio mokslinio bendradarbiavimo sutartis. Spalio 16 d. Tiranoje buvo pasirašytas šios sutarties protokolas, kuris numato konkrečius dvišalių mainų aspektus. Šio dokumento tikslas yra padėti dviejų šalių mokslininkams susipažinti su kitoje šalyje vykdomais mokslinių tyrimų projektais, inicijuoti bendrus projektus, vykdyti jau pradėtus bendrus tyrimus, organizuoti bendras mokslines konferencijas. Per metus numatyta po tris savaites dvišaliams moksliniams mainams.


Iš kairės: prezidentai J. Banys ir S. Gjinušis pasirašė dvišalio mokslinio bendradarbiavimo protokolą.

Pasirašius protokolą AMA prezidentas Skenderis Gjinušis (Skënder Gjinushi) pristatė akademijos veiklą ir struktūrą. Vyko susitikimas su Albanijos MA vadovais, akademijos nariais, sekcijų, komisijų, institutų vadovais ir atstovais. Albanijos mokslų akademija, įkurta 1972 m., yra svarbiausia Albanijos mokslo institucija. Akademijos nariai yra žymiausi mokslininkai, dirbantys tyrimų centruose ir kitose organizacijose Albanijoje ir už jos ribų. Jie yra tikrieji nariai (akademikai), asocijuoti nariai, garbės nariai, emeritai ir nariai korespondentai.

AMA yra įkūrusi Archeologijos, Istorijos, Kalbotyros ir literatūros, Antropologijos institutus, Dailės studijų centrą, Enciklopedinių ir albanologinių leidinių centrą. Yra sukurti ir laikinieji (virtualūs) tyrimų padaliniai ir institutai, skirti biotechnologijai ir genetikai, geofizikai, vandens ištekliams, geomokslams ir geoinžinerijai, dirbtiniam intelektui, nanotechnologijoms, energijai, fizikai, matematikai, albanistikai, biotechnologijos ir genetikos moksliniams tyrimams. Buvo pažymėta, kad AMA neseniai LMA pavyzdžiu įkūrė Jaunąją akademiją. Albanijos mokslų akademijoje veikia didžiausia šalyje akademinė biblioteka.

LMA prezidentas J. Banys Albanijos akademikams pristatė Lietuvos mokslų akademijos struktūrą, veiklą ir darbus.

 
LMA delegacijos nariai su Albanijos MA vadovais ir akademikais.

LMA delegacijos nariai lankėsi AMA Archeologijos instituto Archeologijos muziejuje, Bunkerių meno muziejuje, o spalio 17 d. vyko į Korčę. Korčė yra didžiausias Rytų Albanijos miestas ir svarbus kultūros bei pramonės centras. Tai aštuntas pagal gyventojų skaičių Albanijos Respublikos miestas, kuriame gyvena 51 tūkst. gyventojų. Korčė stovi plokščiakalnyje apie 850 m virš jūros lygio, apsupta Moravos kalnų.

Korčėje buvo sudaryta galimybė apsilankyti „Fan S. Noli“ universitete. Rektorius prof. dr. Lorencas Ekonomi (Lorenc Economy) pristatė universiteto veiklą, supažindino su studijų programa. Pagrindinės universiteto studijų kryptys yra švietimas, kalbos, ekonomika, gamtos mokslai, žemės ūkis. Šiuo metu universitetas turi keturis fakultetus: Ekonomikos, Švietimo ir filologijos, Gamtos mokslų ir Žemės ūkio. Universitete studijuoja apie 3 000 studentų. Prezidentas J. Banys supažindino universiteto atstovus su Lietuvos švietimo sistema.

 
LMA delegacijos nariai Žemės ūkio technologijų centre Korčėje.

LMA delegacija susipažino su Žemės ūkio technologijų centru Korčėje. Tokių centrų Albanijoje yra keletas. Šio centro pagrindinė užduotis – žemės ūkio galvijų veisimas. Yra sukurtos specialios mokymų programos, skirtos žemės ūkio specialistams ir ūkininkams. Žemės ūkio technologijų centras Korčėje glaudžiai bendradarbiauja su Tiranos žemės ūkio universitetu.

Taip pat Korčėje aplankytas turtingas, daugiau kaip 6 000 ikonų turintis Viduramžių meno muziejus ir Pogradecio archeologinių kasinėjimų vieta.


Viduramžių meno muziejuje Korčėje.

Trečią išvykos dieną delegacijos nariai keliavo į Tiranos žemės ūkio universitetą. Šis universitetas įkurtas 1951 m., ir tai buvo pirmoji mokslo institucija Albanijoje, kuri tuo metu vadinosi Aukštasis žemės ūkio institutas. Šiuo metu tai vienintelis žemės ūkio universitetas Albanijoje ir svarbiausias švietimo, tyrimų, žemės ūkio ir gamtos apsaugos centras, kuriame studijuoja apie 6 000 studentų ir dirba 600 darbuotojų. Jame yra penki fakultetai ir vienas institutas. Universitetas yra pasirašęs 160 tarptautinių bendradarbiavimo sutarčių. Čia studijuojama agronomija, veterinarija, miškininkystė, ekologija, agroverslas ir panašūs dalykai.

Su Albanijos žemės ūkio universiteto rektoriumi prof. Fatbardu Salaku (Fatbardh Sallaku) ir kitais universiteto vadovais buvo aptartos platesnės bendradarbiavimo galimybės agronomijos, miškininkystės, ekologijos, veterinarijos bei agroekonomikos kryptyse.

 
Susitikimas Tiranos žemės ūkio universitete.

Teko apsilankyti unikaliame Tiranoje įsikūrusiame Agroturizmo centre. Savo veiklą jis pradėjo 2020 m. Tai dviejų hektarų dydžio ūkis, kuriame vystoma ekologiška žemdirbystė ir gyvulininkystė. Tai vienos šeimos valdomas žemės ūkio centras. Šis centras dar vadinamas „Edeno sodais“. Centras yra išsikėlęs tikslą auginti tradicinį albanų maistą – šviežias daržoves, paukštieną bei pieno produktus. Ūkyje yra įrengtas puikus restoranas, kuriame galima pasivaišinti vietoje išauginta produkcija.


LMA atstovai Agroturizmo centre.

Visose aplankytose institucijose LMA prezidentas J. Banys, viceprezidentas Z. Dabkevičius, Matematikos, fizikos ir chemijos mokslų skyriaus pirmininkas L. Valkūnas pristatė Lietuvos mokslo ir studijų struktūrą, apžvelgė šiuolaikinio Lietuvos mokslo pasiekimus. Buvo ieškoma sričių, kuriose galimas tolesnis dvišalis bendradarbiavimas. Lietuvių mokslininkų ryšiai su Albanijos mokslininkais dar tik mezgasi.

LMA delegacija dėkinga Albanijos mokslų akademijos vadovams, nariams ir darbuotojams už ypatingą svetingumą ir vaišingumą. Visose išvykose LMA delegaciją lydėjo Lietuvos draugai akademikai Nazimas Gruda (Nazim Gruda) ir Anila Hoda.

Parengė LMA vyriausioji specialistė tarptautiniams ryšiams Violeta Skirgailienė
Akad. Zenono Dabkevičiaus, akad. Leono Valkūno ir Violetos Skirgailienės nuotraukos